În urmă cu un an, talibanii preluau puterea în Afganistan, semnând începutul unui nou regres al drepturilor femeilor în țară. Circa 40 dintre ele au defilat cu curaj în capitală pe 13 august, până să intervină talibanii.

Sloganuri cerând "pâine, muncă și libertate" și un banner care comemora "15 august, zi neagră" - adică ziua preluării Kabulului de către talibani, anul trecut. Circa 40 de femei au mărșăluit în capitala afgană pe 13 august spre ministerul educației "pentru a-și cere drepturile, până să intervină talibanii", relatează BBC.

Ei au tras focuri în aer și au lovit manifestantele pentru a împrăștia manifestația, completează Al-Jazeera.

Era vorba, reia site-ul britanic, de "una din primele manifestații ale femeilor de luni de zile".

Deoarece deși au apărut tentative de contestație în acest an, "orice formă de disidență este reprimată sistematic", notează Courrier International.

Într-un an, Afganistanul a cunoscut numeroase reduceri ale drepturilor și libertăților femeilor și media, contrar celor promise de talibani când au preluat puterea. Ceea ce a reînviat "amintirea regimului autoritar pe care l-au exercitat între 1996 și 2001, data intervenției americane, amintește Al-Jazeera.

Femeile sunt acum "excluse de la majoritatea posturilor oficiale și din învățământul secundar și le este interzis să parcurgă mai mult de 70 de kilometri fără a fi însoțite”, mai scrie BBC: "Afganistanul este singura țară din lume care își bazează o limitare a învățământului pe gen - ceea ce este de altfel un obstacol major în căutarea legitimității internaționale a talibanilor".

Sursa: RADOR