OUG 51/2016, care a dus la scăderea cu 80% a tăierilor ilegale de păduri, e pe lista neagră, în Parlament, spune deputatul Ghinea. Omul cu laserele de la proteste, Bogdan Micu, avertiza marți, la emisiunea lui Mândruță, asupra "lobby"-iștilor hoției.

Comisiei de Agricultură și Silvicultură a Camerei Deputaților a discutat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 51/2016 marți, 21 februarie.

Este vorba de ordonanța de urgență dată de guvernul Cioloș, care a introdus confiscarea, ca sancțiune suplimentară: "sancțiunea contravențională complementară - reținerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârșirea contravenției silvice și/sau retragerea autorizației/atestatului/acordului, după caz." (art 2.b, OUG nr. 51/2016)

b) sancțiunea contravențională complementară - reținerea sau confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din săvârșirea contravenției silvice și/sau retragerea autorizației/atestatului/acordului, după caz."

"Aceasta este ordonanța de urgență dată de guvernul Cioloș care a avut ca efect scăderea cu 80% a tăierilor ilegale de păduri"

- notează Cristian Ghinea, deputat al Uniunii Salvați România (USR), fost ministru al Fondurilor Europene. 

Semnalul asupra acțiunii masive a unor "lobby"-iști a fost tras încă de marți seara, de Bogdan Micu, omul care a proiectat laserele de la protestele din Piața Victoriei și din alte orașe din țară și cel care a conceput aplicația "Inspectorul Pădurii", aplicație creată de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru ca orice persoană aflată în trafic să poată verifica dacă un autovehicul care transportă masă lemnoasă este în legalitate sau nu.

În urma sesizărilor primite de la cei peste 50.000 de utilizatori ai aplicației, în corelare cu introducerea unor sanțiuni dure prin OUG nr 51/2016, au scăzut masiv tăierile ilegale, prin acest sistem electronic de alertă fiind unici în lume - a spus Bogdan Micu în emisiunea lui Lucian Mândruță.

 Ce s-a întâmplat la Comisia de Agricultură și Silvicultură din Camera Deputaților

Comisia a avut ca invitați reprezentanți ai Federației Proprietarilor de Păduri (reprezentată de Tobescu, persoană cu privire la care avertiza și Bogdan Micu - n.r.), al Sindicatului Silvicultorilor. 

 

"[Comisia] a fost complet debalansată în favoarea ideii de a abroga cu totul ordonanța. Miza abrogării este revenirea la situația de dinainte",

 a notat deputatul Cristian Ghinea, pe pagina facebook. 

"Din modul în care a decurs discuția există un pericol real ca această ordonanță să fie anulată cu totul. Am făcut apel la majoritate să ascultăm și cealaltă parte și să găsim soluții echilibrate. Am obținut în finalul discuției ca toate părțile să poată depune poziții scrise și săptămâna viitoare să avem la dezbatere un reprezentant al organizațiilor care au susținut ordonanța."

a adăugat deputatul USR.

"Am intervenit de mai multe ori și am spus că este inacceptabil ca ONG-urile care au susținut această ordonanță să nu fie invitate și nici unii dintre cei implicați în elaborarea ei să nu fie ascultați. Sunt multe momente ciudate, cel mai bizar este cel în care doamna deputat Pană (PSD), cea care nu este membră a comisiei, dar a fost invitată, declară nici mai mult nici mai puțin că nu mai trebuie să ascultăm pe nimeni, doar cei de la masă contează." - a adăugat deputatul.

"Miza acum este să lucrăm pe textul ordonanței în Parlament și nu să o anulăm pe baza promisiunii că vor veni cu un alt proiect de lege. Este nevoie ca cei cărora le pasă de păduri să se mobilizeze." - mai spune Ghinea.