Competența în materie de politică externă este exclusivă a statelor membre și, ca atare, guvernele UE sunt cele care stabilesc poziția Uniunii, nicidecum Comisia Europeană, subliniază publicația spaniolă El Periodico.

După o săptămână de neliniște crescândă în diferite capitale europene din cauza poziției președintei Comisiei, Ursula von der Leyen (care a călătorit vineri în Israel însoțită de președintele Parlamentului European) și a poziției sale față de conflictul israeliano-palestinian fără a pune vreun fel de limită dreptului Israelului de a se apăra, președintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat liderii europeni la o întâlnire de urgență care are loc marți, prin videoconferință, de la ora 18:30, ora României.

Tonul răspunsului este deja fixat. Cei 27 de lideri europeni au convenit duminica aceasta într-o declarație comună negociată în weekend.

"Uniunea Europeană condamnă cu cea mai mare fermitate Hamas și atacurile teroriste brutale și fără discriminare pe care această organizație le-a comis în diferite părți ale Israelului și regretă profund pierderea de vieți omenești. Nu există nicio justificare pentru teroare", spun ei.

De asemenea, Cei 27 recunosc dreptul Israelului de a se apăra împotriva unor astfel de atacuri fără discriminare, "în conformitate cu dreptul internațional și umanitar" și "de a asigura în orice moment protecția tuturor civililor în conformitate cu dreptul internațional umanitar".

Un mesaj important pe care, de-a lungul săptămânii trecute, președinta von der Leyen a evitat să-l includă în mesajele sale de solidaritate față de Israel, în ciuda faptului că miniștrii de externe ai UE, într-o întâlnire de urgență de marțea trecută, puseseră deja accentul - la fel ca și Națiunile Unite - pe faptul că răspunsul guvernului lui Benjamin Netanyahu trebuie să fie proporțional și să nu contravină dreptului internațional și umanitar.

Controversa, în orice caz, începuse cu câteva ore înainte, când comisarul pentru politica de vecinătate, ungurul Oliver Varhelyi, fără a consulta niciun alt comisar, a suspendat unilateral ajutorul pentru Autoritatea Palestiniană.

"Membrii colegiului nu au fost la curent cu anunțul comisarului Varhelyi. El nu s-a coordonat cu alți membri ai colegiului", a recunoscut purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen, câteva ore mai târziu.

Obiectivul reuniunii șefilor de stat și de guvern ai UE de marți este de a menține o "discuție strategică", "deschisă" și "francă" în fața unei situații pe care toată lumea o consideră "gravă", de a analiza provocările de la nivelul de securitate sau imigrare și de a evalua posibilitatea de a solicita o încetare a focului.

Potrivit surselor consultate, din ședința care vizează armonizarea pozițiilor s-ar putea naște solicitări specifice și din partea miniștrilor Justiției și de Interne și cei ai afacerilor externe.

"Am simțit că este necesar să stabilim o anumită ordine. Ceea ce am văzut săptămâna trecută a mers în multe direcții și nu a reflectat poziția Consiliului sau a statelor membre", recunosc surse UE după o săptămână plină de mesaje contradictorii, care au scos la iveală încă o dată problema Uniunii Europene de a răspunde pe o singură voce.

"Ceea ce este important este că Uniunea nu este un regat. Este o construcție bazată pe lege și avem proceduri. Avem un tratat care spune că, în materie de afaceri externe, Consiliul dă tonul. Am avut o reuniune a miniștrilor de externe la începutul săptămânii trecute. Acest lucru nu a fost respectat, așa că liderii au fost nevoiți să restabilească poziția UE", explică aceleași surse.

"Nu-mi amintesc ca cineva să o fi criticat-o pe președinta CE când a călătorit în Ucraina la începutul războiului, după atacurile rusești de la Bucea. Poate călători oriunde dorește ca președintă a Comisiei, asta ar trebui să fie clar", a răspuns luni purtătorul de cuvânt al doamnei von der Leyen la criticile provocate de călătoria ei.

"Este printre prerogativele sale. A mai făcut-o și va continua să o facă", a adăugat Eric Mamer. "O călătorie în care a manifestat deplină solidaritate europeană față de Israel, dar în care nu a menținut niciun contact și nici nu s-a întâlnit cu niciun lider al Autorității Naționale Palestiniene".

Confruntată cu presiuni politice enorme, însă, von der Leyen a anunțat sâmbătă creșterea ajutorului umanitar pentru Gaza de la 21 la 75 de milioane de euro.

"Comisia sprijină dreptul Israelului de a se apăra împotriva teroriștilor Hamas, cu respectarea deplină a dreptului internațional umanitar. Lucrăm din greu pentru a ne asigura că civilii nevinovați din Gaza sunt sprijiniți în acest context", a spus ea într-un fel de rectificare.

Atât von der Leyen, cât și Michel vor face declarații marți, după summitul de urgență. Ambii lideri au menținut contacte cu alte țări din regiune, cum ar fi Egiptul, care plănuiește un summit pentru sâmbăta viitoare.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA