Aleksei Navalnîi, cea mai importantă figură a opoziției ruse, este inconștient și internat la terapie intensivă, sub suspiciunea de otrăvire, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, citată de BBC Online.

UPDATE

- Medicul personal al lui Navalnîi, Anastasia Vasilieva, a cerut asistență oficială pentru a i se permite liderului opoziției să fie transferat la o clinică de toxicologie din Europa, scrie Moscow Times.

- Doctorii refuză să o lase pe soția lui Navalnîi să-l vadă, susține purtătoarea sa de cuvânt. Iuliei Navalnaia i s-ar fi cerut certificatul de căsătorie, pentru a demonstra că e soția lui Aleksei Navalnîi.

- Starea lui Navalnîi s-a stabilizat, a precizat adjunctul medicului-șef, fără a preciza dacă mai este sau nu în comă.

- Kremlinul i-a urat lui Navalnîi recuperare rapidă și a precizat că vor lua în considerare orice cerere privind un tratament în afara țării.

 

***

Lui Navalnîi (44 de ani) i s-a făcut rău în timpul unui zbor, astfel că avionul a aterizat de urgență la orașul Omsk (Siberia), a declarat Kira Iarmiș, adăugând că există suspiciunea că i-ar fi fost pus ceva în ceai. Politicianul se întorcea la Moscova din orașul siberian Tomsk.

Iarmuș a reamintit de un incident de anul trecut, când Navalnîi a avut o reacție alergică acută care, potrivit medicilor, ar fi putut fi cauzată de o otrăvire cu o substanță chimică necunoscută.

El a fost internat într-un spital din Omsk (Siberia). Medicii au precizat că starea sa e stabilă, dar gravă.

Activist anticorupție, Aleksei Navalnîi e un critic al președintelui Vladimir Putin. În iunie, el a descris referendumul privind reformele constituționale, care îi permite lui Putin să mai dețină două mandate, drept "o lovitură" și "o încălcare a Constituției". El a fost reținut de mai multe ori în ultimii ani pentru organizarea unor proteste anti-Kremlin.

O fotografie publicată pe social media îl arată pe Navalnîi la o cafenea de pe aeroportul din Tomsk, unde a băut un ceai. Agenția Interfax relatează că proprietarii cafenelei verifică imaginile video din zonă.