Un fost oficial al Administraţiei Bush lansează o serie de critici la adresa Casei Albe, susţinând că actualii guvernanţi nu par capabili să gestioneze mai nimic.Acuzele vin după ce Sean Spicer a spus că Hitler nu a folosit arme chimice precum Assad.

"Văd atât de mult amatorism aici (la Casa Albă - n.r.)", a declarat, pentru MSNBC, Lawrence Wilkerson, fostul oficial al Administraţiei Bush Jr. şi colonel în rezervă. Criticile dure privind lipsa de experienţă şi modul neprofesionist în care se comportă oamenii Administraţiei Trump vin după gafa de marți a purtătorului de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer. 

În briefingul zilnic de presă, într-o discuție despre atacul cu arme chimice din Siria, Sean Spicer l-a comparat pe liderul sirian, Bashar Al-Assad, cu Adolf Hitler.

"Este vorba despre cineva la fel de josnic ca Hitler, care nici măcar nu s-a coborât să folosească arme chimice", a spus Spicer, spre stupefacţia jurnaliştilor, care l-au rugat să-și clarifice declarația.

"Cred că atunci când e vorba de gaz sarin, nu a folosit gazul împotriva propriului popor în același fel în care o face Al-Assad", a explicat purtătorul de cuvânt, înainte de a vorbi despre "centrele Holocaust", aparent referindu-se la lagărele de concentrare naziste, notează New York Times. 

Vizibil stânjenit, Spicer s-a pierdut în explicaţii neconvingătoare.

Ulterior, el a fost nevoit să-şi prezente, afirmând că nu ar fi trebuit să facă această comparație: "A fost o greșeală. Nu ar fi trebuit să o fac... A fost nepotrivit și insensibil', a precizat Spicer pentru CNN.

 

Trebuie menţionat că gazul sarin a fost inventat în perioada Germaniei naziste şi a fost folosit, alături de alte arme chimice, în lagărele de concentrare.

Colonelul Lawrence Wilkerson consideră că, în pofida faptului că mulţi i-au cerut demisia după acest incident, Sean Spicer nu-şi va pierde slujba prea curând.  

Spicer "este păstrat pentru că îl face pe Donald Trump să dea bine", a explicat Wilkerson.

Acesta a fost şeful de cabinet al secretarului de stat Colin Powell în timpul lui George W. Bush şi a contribuit la faimosul discurs de la ONU privind armele chimice în masă deţinute de Irak. Raportul pe care s-a bazat discursul a fost folosit pentru a justifica intervenţia militară americană din 2003. Ulterior, s-a dovedit că raportul era fals, notează Huffington Post. 

În 2011, Wilkerson a spus că va regreta "toată viaţa" acest episod. Între timp, colonelul în retragere a devenit un critic al războiului din Irak şi al fostului vicepreşedinte Dick Cheney. 

"Cel puţin, domnul Cheney era competent, avea experienţă şi era un birocrat extrem de bun", a precizat el, remarcând faptul că oamenii de la Casa Albă sunt atât de slab pregătiţi încât se chinuie chiar şi când e vorba să organizeze tradiţionalul Easter Egg Roll.


Lawrence Wilkerson s-a referit la tradiţionalul joc organizat de Paşte la Casa Albă. Presa americană a relatat despre întârzierea înregistrată anul acesta în comandarea ouălelor de lemn, urmare a lipsei de personal de la biroul Primei Doamne. Lipsa de personal se simte însă şi la un nivel mult mai important: Departamentul de Stat, conform New York Times.

Revenind la Holocaust, nu este prima dată când Casa Albă se vede nevoită să răspundă unor întrebări legate de acest subiect. În luna ianuarie, din comunicatul Administrației Trump de marcare a Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, era omisă orice referire la victime evreiești. La acel moment, Sean Spicer a apărat Casa Albă, explicând că respectivul comunicat fusese parțial redactat de un membru de origine evreiască al echipei prezidențiale, în a cărui familie se află supraviețuitori ai Holocaustului.

Este posibil ca această gafă să nu fie o simplă scăpare, ci o dovadă a amatorismului de care vorbea fostul oficial al Administraţiei Bush. Tot marţi, Sean Spicer a spus, în două rânduri, că Iranul este "un stat eşuat", punându-l la acelaşi nivel cu Siria şi Coreea de Nord. Iranul, chiar dacă este un inamic al SUA, cu o istorie îndelungată în ceea ce priveşte reprimarea opozanţilor regimului, este un stat cât de se poate de funcţional.