Klaus Iohannis şi Angela Merkel au fost întrebaţi la conferinţa de presă de luni despre criza politică din România. Merkel a vorbit de întărirea statului de drept în România, în timp ce Iohannis a calificat-o despre o criză în interiorul coaliţiei.

UPDATE

"Am menționat încă o dată faptul că România, după aderarea la UE, a înregistrat progrese importante în ceea ce privește statul de drept și a luptei împotriva corupției. Totodată, am avertizat că abateri de la calea deja începută ar putea pune la îndoială progresele înregistrate în procesul de reformă, dar știu, totodată, că președintele Iohannis sprijină acest proces și vreau să îi mulțumesc în acest sens pentru eforturile depuse în beneficiul statului de drept din România", a afirmat cancelarul Angela Merkel.

***

Despre Schengen şi relaţia transatlantică

Proiectul european este "cel mai valoros proiect", a susţinut Klaus Iohannis, adăugând că acesta trebuie "consolidat, continuat și îmbunătățit".

"Trebuie, părerea mea, să găsim căile cele mai bune pentru a ne apropia iarăși de cetățeanul european, de a asigura securitatea spațului european și de a găsi cele mai bune căi de a face Uniunea Europeană mai bună. Mai bună însemnând să funcționeze mai bine, să fie mai eficientă și mai acceptată", a precizaz Iohannis.

Şeful statului a menţionat, în acest context, tema Spațiului Schengen, iar Angela Merkel l-a încurajat să continuie discuțiile și cu alți parteneri europeni, "poate reușim într-un timp rezonabil să ne apropiem de o soluționare".

Preşedintele a reamintit aptul că pe perioada Președinției românești a Consiliului Uniunii din 2019 vor apărea "teme grele": finalizarea Brexit şi discuţiile privind următorul buget al UE.

Totodată, cei doi lideri au discutat şi despre relația transatlantică.

 

"Am relatat, pe scurt, cum a decurs vizita pe care am făcut-o acum câteva zile în Statele Unite, în Washington, și am căzut de acord că rămânem pe aceeași idee comună și importantă, că relația transatlantică este vitală, că Uniunea Europeană este importantă pentru SUA și SUA este importantă pentru Uniunea Europeană. Suntem de aceeași părere, că nu trebuie să optăm între NATO și Uniunea Europeană, ci trebuie să colaborăm. Aceste lucruri vor duce, după opinia noastră, la îmbunătățirea întregii situații în care ne aflăm",

 

a explicat Klaus Iohannis.

***

"N-am să răspund. Am spus că, în general, ne dorim întărirea statului de drept şi a democraţiei în România", a declarat cancelarul Angela Merkel, rugată să comenteze criza politică din ţara noastră.

"În mod natural, doamna cancelar nu doreşte să comenteze, dar am avut o scurtă discuţie pe această temă", a afirmat Klaus Iohannis.

Mesajul preşedintelui către cancelar a fost acela că există "o criză în interiorul coaliţiei de guvernare", dar România e o ţară stabilă, solidă şi cu o economie funcţională.

Şeful statului a mai spus că a cerut liderilor coaliţiei "soluţii urgente, ceea ce, fără îndoială, se va şi întâmpla".

Răspunzând unei întrebări, Iohannis a subliniat că politica externă a României nu va fi influenţată de criza politică de la Bucureşti.