James Comey, directorul FBI, și Mike Rogers, director al National Security Agency, au fost audiați într-o comisie a Congresului american în legătură cu legăturile echipei lui Trump cu Rusia și implicarea Moscovei în alegerile din SUA.

UPDATE

Chiar în timpul audierii lui Comey, agenția de presă Reuters a publicat o investigație privind oamenii de afaceri ruși care au investit în afacerile președintelui Trump din Florida. Este vorba de cel puțin 63 de persoane, printre care un fost director al unei firme de construcții din Moscova, deținută de statul rus, și fondatorul unei bănci de investiții din Sankt Petersburg. (Detalii, aici).

***

(16:50, ora Ro)

James B. Comey, director FBI, a confirmat faptul că există o anchetă a agenției privind posibila implicare a Guvernului rus în alegerile prezidențiale din SUA, inclusiv eventualele legături dintre Moscova și echipa de campanie a președintelui Donald Trump. El a precizat că există dovezi cu privire la natura legăturilor din asociații din campanie a lui Donald Trump și guvernul din Rusia, scrie Washington Post, care titrează: FBI Director Comey confirms the bureau is investigating Russian interference in the 2016 presidential election

Întrebat dacă există vreo dovadă în privința acuzelor aduse de Trump pe Twitter, că președintele Obama i-ar fi ascultat telefoanele în octombrie: 

"Cu respect față de mesajele pe Twitter, FBI nu are nici un fel de dovadă care să susțină conținutul acestor mesaje", a spus directorul FBI, James B. Comey, în fața Comisiei care investighează implicarea Rusiei în alegerile din SUA și afirmațiile președintelui în funcție că i-ar fi fost ascultate telefoanele în Trump Tower, cu o zi înaintea victoriei. "Nu avem nici un fel de informație care să sprijine aceste tweet-uri" - a reptat Comey.

- Dar sunt dovezi ale implicării unei puteri străine în alegerile din SUA?

- Da. Există o investigație în acest sens - a confirmat Comey.

 

***

Două subiecte majore sunt abordate în timpul audierii, prima de acest tip pe subiectul implicării Rusiei în alegerile din SUA: pe de o parte, acuzațiile actualului președinte american la adresa predecesorului său, Barack Obama, cum că acesta din urmă l-ar fi înregistrat în secret.

Acestea au luat o turnură neașteptată prin acuzele lui Trump, care implicau spioni britanici. Al doilea subiect îl vizează pe însuși președintele Trump și acuzațiile de înțelegeri secrete cu Rusia și cu șeful statului, Vladimir Putin.