Cele mai multe state europene sunt într-un lockdown parțial, dar cazurile noi de îmbolnăvire cu COVID-19 sunt în creștere.

Deși se află de aproape două săptămâni în lockdown parțial, Germania a raportat vineri 23.542 de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore - cea mai mare cifră de la debutul pandemiei, relatează Deutsche Welle. 

Germania a intrat într-un lockdown parțial pe 2 noiembrie, când s-au închis restaurantele, barurile, muzeele și sălile de sport. Magazile și școlile au rămas deschise.

Luni, cancelarul german Angela Merkel și premierii de land vor evalua măsurile.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, le-a spus jurnaliștilor că nu se așteaptă la o relaxare a restricțiilor. 

În Franța, premierul Jean Castex urmează să propună o amânare cu trei luni a alegerilor regionale, programate în martie 2021.

Franța se află pe locul cinci la nivel mondial în privința numărului total de infectări, după SUA, India, Brazilia, Rusia.

În Austria, Guvernul organizează sâmbătă o conferință de presă, urmând să anunțe noi restricții. Potrivit OE24, printre noile măsuri se vor număra închiderea școlilor și limitarea contactelor sociale.   

Rusia a raportat vineri 21.983 de noi cazuri, dintre care 5.974 în Moscova. De vineri, autoritățile din capitala rusă au decis ca barurile, restaurantele și cluburile de noapte să se închidă între 23:00 și 6:00. Măsura e în vigoare până la mijlocul lunii ianuarie. 

Grecia intră și ea în stare de alertă de vineri noaptea, după ce premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că țara a fost copleșită de un "tsunami" de infectări, în special orașul Salonic.

Grecii nu pot călători fără declarație trimisă din sms și trebuie să nu iasă între orele 21:00 - 5:00.

Olanda a înregistrat vineri a treia zi consecutivă de creștere a numărului de cazuri noi. 6.109 de cazuri noi au fost raportate azi, cu 458 mai multe față de joi, relatează DutchNews.nl.

Guvernul a decis să interzică artificiile de Anul Nou, pentru a împiedica adunările prea mari de oameni și pentru a nu pune și mai multă presiune pe unitățile de urgență.