Premierul Ludovic Orban a avut o convorbire vineri, în format videoconferință, cu cancelara Germaniei, Angela Merkel, cei doi trecând în revistă temele de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană.

Prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat - potrivit unui comunicat al Guvernului - interesul major al României pentru aprofundarea cooperării româno-germane, cu precădere pe dimensiunea economică.

Germania este cel mai important partener economic al României, iar investițiile și expertiza germană vor continua, fără îndoială, să aibă o contribuție-cheie la dezvoltarea țării noastre.

Ludovic Orban s-a referit, de asemenea, la calitatea deosebită a relațiilor interumane dintre România și Germania, facilitate de prezența și contribuția minorității germane din România la cultura, economia și politica românească, respectiv de existența, pe teritoriul Germaniei, a unei numeroase comunități românești.Șeful Guvernului a subliniat aprecierea pentru eforturile depuse de Președinția germană a Consiliului UE, inclusiv în gestionarea provocărilor generate de pandemia de Covid-19.

El a subliniat, totodată, importanța unei coordonări mai strânse la nivel european pentru asigurarea unui control eficient al crizei sanitare, dar și pentru lansarea cu celeritate a programelor de redresare economică.

Premierul Ludovic Orban a evidențiat necesitatea stringentă de a ajunge la un acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Planul European de Relansare Economică, care să permită mobilizarea cât mai rapidă a fondurilor europene.

Ludovic Orban a afirmat sprijinul României pentru ”o soluție echilibrată, constructivă și acceptabilă” pentru toate statele membre, în folosul cetățenilor și companiilor europene.

Premierul român a reiterat, de asemenea, importanța deosebită acordată de București aderării la spațiul Schengen. România îndeplinește deja criteriile tehnice în acest sens, iar o decizie favorabilă, în cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul țării noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum și contribuția sa substanțială la succesul proiectului european.

Prim-ministrul a mai evidențiat candidatura României pentru găzduirea sediului viitorului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică și a accentuat argumentele solide ale țării noastre în susținerea acesteia.  

Cei doi oficiali au realizat și un schimb de vederi cu privire la evoluțiile din vecinătatea estică și sudică a României, cu accent asupra situației post-electorale din Republica Moldova.

”Rezultatele recentului scrutin prezidențial din Republica Moldova confirmă voința cetățenilor pentru un parcurs democratic, racordat la standardele și valorile europene”, se arată într-un comunicat al guvernului.

În acest context, Ludovic Orban și Angela Merkel au convenit, în acest asupra importanței menținerii sprijinului, inclusiv la nivel european, pentru procesul de reformă democratică din Republica Moldova.