La doar câteva zile după o seară de Crăciun memorabilă a baschetului, pare că adevăratul miracol într-o singură dispută a venit abia ulterior pentru un formidabil Luka Doncici.

Într-o revenire de-a dreptul fabuloasă a lui Dallas Mavericks contra lui New York Knicks, slovenul a încheiat cu 60 de puncte, 21 de recuperări și 10 pase decisive.

S-ar putea spune că pentru o performanță de triple-double nemaiîntâlnită în peste șapte decenii și jumătate de NBA, sprijinul imens al coechipierilor a fost necesar, de asemenea. Însă, contribuțiile viabile ale lui Spencer Dinwiddie și Christian Wood, care au ținut la rândul lor echipa texană în meci, nu ar fi fost suficiente să ne aducă în acest punct, dacă Luka Legend nu orchestra uluitor finalul timpului regulamentar.

Jocul a fost apoi câștigat în overtime, tânărul de 23 de ani ajungând astfel la cifre neatinse de niciun alt jucător; plecând de la Wilt Chamberlain în jos, la Michael Jordan, LeBron James, Kobe Bryant sau Larry Bird, despre care ne-am putea imagina măcar că ar fi avut capabilitatea de a-și apropia un eventual 60-21-10.  

Newyorkezii, veniți de asemenea după ce au evoluat în amiaza locală de 25 decembrie, au controlat disputa în mare parte, chiar și fără contribuțiile lui Jalen Brunson – venit în intersezon chiar din Dallas – și R.J. Barrett, accidentat în mai puțin de 100 de secunde. Dar, chiar dacă tabela nu a fost favorabilă lui Mavs pentru majoritatea întâlnirii, nu încăpea dubiu cu privire la cel mai în formă nume de pe parchetul de la American Airlines Center. 

Aflat doar la al cincilea sezon în NBA, Luka Doncici a demonstrat deja de multă vreme că poate și reușește des să controleze un joc la nivel ofensiv, mai bine decât orice alt sportiv. Și în actuala partidă, liderul la media de puncte marcate a stagiunii părea să se îndrepte spre o performanță foarte solidă, completă. Eficient din acțiune, slovenul a fost imposibil de contenit. 

Totuși, orice scenariu, obișnuit sau nu, ne-ar fi transmis că un avantaj de nouă puncte cu aproximativ 34 de secunde până la finalul sfertului patru, este imposibil de pierdut pentru New York. La acel moment, Luka trecuse deja granița celor 45 de puncte, având 16 recuperări și 10 assisturi. Dar, ceea ce ar fi trebuit să devină un joc minunat, însă uitat probabil într-o înfrângere, a devenit un moment de neuitat. 

Mulțumită apărării foarte strânse și bine executate, Dallas a reușit să revină la două posesii distanță, Christian Wood fiind responsabil cu o reușită crucială de la distanță. Ulterior unui angajament câștigat, Doncici avea să convertească într-un coș cu fault recuperarea ofensivă, venită după ce Tim Hardaway Jr. irosise o triplă în prealabil. 

Gazdele mai aveau nevoie de o aruncare liberă ratată pentru a reintra în joc, aceasta venind de la Miles McBride. După ultimul time-out avut la dispoziție de Jason Kidd, Spencer Dinwiddie a marcat și el din spatele arcului de cerc. Două încercări transformate de Knicks apoi la linia de fault au urcat la trei lungimi ecartul, cu 8,3 secunde rămase. 

Mingea urma să ajungă evident la fabulosul sloven, dar oaspeții au ales să faulteze pentru a nu-i permite să încerce egalarea de la distanță. Crucial, el a marcat prima aruncare liberă, știind că va trebui să o rateze pe a doua, pentru a urmări apoi recuperarea. Balonul a fost trimis perfect în inel, iar cu ajutorul lui JaVale McGee și Christian Wood, Dončić s-a plasat în poziție bună pentru o așa-numită voleibolare ideală în plasă. Spre extazul tuturor texanilor din tribune, scorul redevenea egal, la 115.

Poate că meritat, la capătul unui efort aproape ireal, eroul confruntării avea la dispoziție cele cinci minute suplimentare pentru a recrea istoria, deși a crezut inițial că adusese deja victoria. Pentru că nimeni nu a marcat în primele opt posesii din prelungiri, numărul 77 a trecut și de cele 20 recuperări, atât de complicat de obținut pentru orice jucător de statură medie.  

Recordul francizei din Dallas la puncte, era complet lăsat în urmă, Dirk Nowitzki stabilindu-l la 53, în decembrie 2004. Cu ajutorul ultimei reușite de la semi-distanță (la a 21-a aruncare din acțiune transformată din 31), alte două libere au venit (la totalul de 16 înscrise din 22) pentru a-l aduce pe Luka la 60 de unități.

Doar că, spre deosebire de orice altă performanță similară la puncte acontate, alinierea recuperărilor și paselor decisive creează un triple-double aproape inimaginabil. Ne putem exprima astfel pentru că nici măcar uriașul Wilt Chamberlain, care a setat standardele dominației baschetbalistice absolute, cu aproximativ șase decenii în urmă, nu a înregistrat vreodată un joc pe linia 60-20-10 sau mai mult. 

Ca urmare, într-o victorie obținută colosal în Dallas, liderul și fenomenul Sloveniei s-a detașat de orice altă legendă care a aruncat vreodată la coș. Iar, mulțumită în principal unui Luka Doncici obosit – după propriile spuse, dar entuziasmat, o noapte obișnuită după Crăciunul din 2022 va rămâne unică în memoria NBA, care tocmai a atins noi hotare.

Sursa: https://www.espn.com/nba/recap/_/gameId/401468667