Într-un discurs susținut în Parlamentul European, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a făcut apel miercuri apel la țările UE să susțină aspirațiile europene ale țării sale.

Maia Sandu a subliniat modul în care invazia de către Rusia a țării vecine, Ucraina, a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice și sfere de influență”.

În același timp, ea a subliniat modul în care Republica Moldova și cetățenii săi au reacționat la șocul, agonia și incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate și compasiune, găzduind un număr mare de refugiați ucraineni și oferind sprijin umanitar Ucrainei.

În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, președinta Sandu a subliniat, de asemenea, convingerea fermă că țara sa face parte din comunitatea europeană.

„Suntem conștienți de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat ea.

Referitor la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei.

„Sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, așa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna”, a spus ea.

****

Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.

În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE la începutul lunii martie 2022.

Parlamentul European a solicitat, de asemenea, acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE, într-o rezoluție adoptată la 5 mai.

După discursul din plen, președinta PE, Roberta Metsola, și Maia Sandu vor organiza o conferință de presă comună.

Miercuri după-amiază, eurodeputații vor dezbate, de asemenea, raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova. Votul va avea loc joi.