Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de unitate. Ea le-a spus moldovenilor că în următorii patru ani trebuie să muncească împreună pentru a face din Moldova ”o casă bună” pentru toți cetățenii.

”Voi ați învins. Victoria este a dumneavoastră”, a declarat luni Maia Sandu, mulțumindu-le și moldovenilor din țară și celor din Diaspora pentru mobilizare și pentru încrederea enormă pe care i-au acordat-o.

Ea le-a mulțumit și partenerilor externi.

”Oamenii Moldovei sunt buni și corecți. Răbdarea lor a fost pusă la încercare de prea multe ori. Sunt mândră de moldoveni, când se unesc ei pot face orice. Solidaritatea și unitatea moldovenilor au uimit ieri o lume întreagă ... E victoria oamenilor care vor o țară bună, o țară corectă, o țară care lucrează pentru oameni și-i ajută pe oameni să obțină succese. Oamenii au votat pentru o țară care-i unește și-i ajută la greu. Unitatea care a învins astăzi ne va ghida și-n anii care urmează”, a declarat Sandu, adăugând că victoria de la alegerile prezidențiale de duminică e ”un pas către lucrurile pe care urmează să le facem împreună”.

Maia Sandu a promis că va fi mereu de partea oamenilor: ”Mandatul nu e un premiu sau un privillegiu, e o mare responsabilitate ... Urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituțiile statului”.

Ea a precizat că, după preluarea mandatului, va demara o serie de consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a găsi soluții la problemele urgente ale cetățenilor.

În ceea ce privește prioritățile sale, Sandu a enumerat:

- oprirea furtului banului public

- oprirea schemelor de corupție

- atragerea resurselor pentru ca economia Moldovei să prospere.

Președinta aleasă a mai promis o politică externă ”cu demnitate, capabilă să aducă beneficii cetățenilor”, precum și o apropiere a R. Moldova de standardele europene și întărirea relațiilor de bună vecinătate cu România și Ucraina.

”Simt că de mine sunt legate multe așteptări și port o responsabilitate uriașă pentru realizarea promisiunilor legate de acest mandat ... Am nevoie de implicarea activă a tuturor oamenilor buni, care iubesc Moldova, să m-ajute să construim instituții puternice, capabile să se ridice deasupra intereselor de grup. Avem nevoie de curaj și de implicare, avem nevoie de acel spirit patriotic pozitiv pe care l-am văzut cu toții ieri într-o secție de vot atunci când mii de oameni cântau imnul Moldovei, cu speranță, dor și bucurie”, a afirmat Maia Sandu, care dorește ca, peste ani, Moldova să nu mai fie asociată cu ”sărăcia, corupția și emigrarea”.

”O să lucrez alături și pentru cetățenii R. Moldova pentru ca Moldova să fie o casă bună pentru toți cetățenii ei”, a dat asigurări Maia Sandu, care a folosit de mai multe ori cuvântul unitate și a susținut o parte a declarației de presă în limba rusă.


Rezultate preliminare oficiale: Maia Sandu e noua președintă a Republicii Moldova

Mai mult pe EurActiv »