Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, și candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, vor accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor preliminare

UPDATE 02.11:

Maia Sandu, liderul opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, având un avans de aproape 4 procente în fața socialistulului Igor Dodon, arată rezultate actualizate prezentate de Comisia Electorală Centrală luni, după numărarea voturilor din 99,81% din secțiile de votare.

Astfel, Maia Sandu a obținut 36,1%, în timp ce Dodon are 32,66%. Sunt datele preliminare după centralizarea a 99,81% dintre buletinele de vot. Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu și Igor Dodon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor, care va fi organizat în 15 noiembrie.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,91%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic "Șor"), cu 6,5%.

Pe următoarele poziții se situează Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate și Adevăr") cu 3,26%, Octavian Țîcu (Partidul Politic "Partidul Unității Naționale") cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,37% și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,2%.

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare au votat masiv la alegerile prezidențiale, în pofida restricțiilor din cauza pandemiei și a măsurilor anti-COVID, scrie deschide.md. Cele mai multe voturi din diaspora au fost pentru Maia Sandu, care a obținut peste 70% dintre voturile exprimate peste hotare.

+++++++++++++++ 

Datele prezentate de Comisia Electorală Centrală, după centralizarea voturilor din 1.069 de secții de votare, din totalul de 2.143, arată că Igor Dodon a obținut 36.22% din voturi, în timp ce Maia Sandu a beneficiat de susținerea a 30,46% dintre alegători.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,51%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic "Șor"), cu 8,83%.

Pe următoarele poziții se situează Andrei Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate și Adevăr"), cu 3,40%, Octavian Țîcu (Partidul Politic "Partidul Unității Naționale"), cu 1,90%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,55%, și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,13%.

Mulțumiri și acuzații

Igor Dodon, care a candidat ca independent pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale de duminică, a transmis, după închiderea urnelor, un mesaj de mulțumire pentru alegătorii care s-au prezentat la urne, dar și pentru angajații instituțiilor statului implicați în organizarea scrutinului.

„În primul rând vreau să mă adresez în calitate de președinte în exercițiu. Eu vreau în calitate de președinte să mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova care au participat la alegeri astăzi, indiferent pentru cine au votat. Indiferent pentru care din cei opt candidați ați votat, stimați cetățeni, eu vreau să vă mulțumesc pentru faptul că ați fost foarte mulți, atât în interiorul țării, cât și în afara țării și acest lucru este foarte bun pentru că ați dat dovadă de patriotism în primul rând. Asta înseamnă că vă pasă de viitorul Republicii Moldova”, a afirmat Dodon.

Acesta a arătat că, prin munca lor, angajații Comisiei Electorale Centrale, membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, dar și angajații Ministerului de Interne „au făcut tot posibilul și au asigurat un scrutin corect, liber și democratic”.

De cealaltă parte, Maia Sandu a acuzat existența unor „încercări de fraudare a alegerilor” desfășurate duminică.

Maia Sandu a spus că Partidul Acțiune și Solidaritate a depus peste 300 de sesizări la inspectoratele de poliție raionale privind cazurile de transport ilegal de alegători și a sesizat Procuratura Republicii Moldova cu privire la tentativele de mituire a alegătorilor.

„Astăzi am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduși în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru, au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societății și de provocare a cetățenilor. Noi am constatat aplicarea de către unii concurenți electorali a unor tehnici de fraudare diverse și extinse ca frecvență”, a afirmat liderul PAS.

De asemenea, candidata PAS a mulțumit cetățenilor moldoveni din străinătate pentru mobilizarea masivă la vot, în condițiile în care peste 140.000 de cetățeni din Republica Moldova au votat în cele 139 de secții de votare din străinătate.

„Oameni dragi din diasporă, dumneavoastră ați fost astăzi de-a dreptul uimitori. Până în acest moment au votat peste 140.000 de oameni în diasporă. Este o mobilizare extraordinară, este o mobilizare care este un model de activism civic și de implicare și care ne inspiră pe noi pe toți”, a adăugat Sandu.

Scrutin validat

Potrivit datelor transmise de Comisia Electorală Centrală imediat după închiderea secțiilor de votare, și-au exprimat dreptul de vot 1.214.670 alegători, ceea ce reprezintă 42,76% din totalul alegătorilor înscriși în listele electorale. Procentul de prezență la vot poate suferi ușoare modificări, în funcție de închiderea tuturor secțiilor de votare din străinătate.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că scrutinul prezidențial este validat, în condițiile în care validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale (3.287.140 cetățeni cu drept de vot).

Potrivit Constituției, câștigător este desemnat candidatul care obține 50% + 1 din voturile exprimate. Dacă în primul tur niciun candidat nu va obține majoritatea simplă, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, pe 15 noiembrie. Mandatul președintelui Republicii Moldova este de patru ani.