Viorica Dăncilă s-a întâlnit marți cu liderii celor două grupuri politice mari din PE, pentru a le prezenta "situația reală" din România. Șeful Grupului PPE a anunțat după întrevedere că e foarte îngrijorat de ce se întâmplă la București.

"Sunt extrem de îngrijorat de situația din România. Am întrebat-o astăzi (marți - n.r.) pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupție și despre independența justiției”, a scris pe Twitter liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, după întâlnirea cu premierul român.

Într-un alt mesaj postat pe aceeași rețea de socializare, Weber a avertizat asupra faptului că Bucureștiul face pași înapoi în privința luptei anticorupție.

"România face pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție și independența justiției este sub presiune. În această vară am văzut  la București oameni bătuți de poliție și, sincer, acest lucru e inacceptabil. Lupta împotriva corupției nu este un lux, ci o necesitate supremă în vederea protejării cetățenilor și mediului de afaceri de abuzurile din partea statului. Din acest motiv solicităm de urgență Guvernului român să se oprească din această ofensivă. Suntem alături de cetățenii europeni și nu vom negocia niciodată atunci când vine vorba de statul de drept”, a subliniat Manfred Weber.

Guvernul a anunțat că premierul Viorica Dăncilă se află marți și miercuri la Bruxelles, pentru a discuta cu cele mai importante grupuri politice din Parlamentul European despre Președinția română a Consiliului UE, dar și despre problemele din România.

Marți, Dăncilă s-a văzut și cu liderul Grupului S&D din Parlamentul European, Udo Bullmann.

După cele două întâlniri, Guvernul a emis un comunicat în care a precizat că premierul a prezentat "situația reală" din România.

Vizita are loc înainte de două dezbateri privind situația din România, care vor avea loc la Bruxelles și Strasbourg. Prima discuție are loc joi în Comisia LIBE a Parlamentului, iar plenul de la Strasbourg va dezbate evenimentele recente de la București în prima săptămână din octombrie, iar în sesiunea 22-25 octombrie urmează să adopte și o rezoluție.

Renate Weber și Norica Nicolai, despre protocoale secrete

În contextul dezbaterii din plenul PE din 3 octombrie, eurodeputatele ALDE Renate Weber și Norica Nicolai au transmis președintelui CE, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, precum și liderilor grupurilor politice din PE, membri ai Conferinței președinților, o scrisoare în care acuză protocoalele secrete dintre SRI și instituții din sistemul judiciar.

Cele două susțin că "acei judecători și procurori care au refuzat să pună în aplicare ordinele primite de la serviciul secret sau de la unii procurori anti-corupție (DNA) au fost acuzați de infracțiuni inventate și mulți dintre ei au fost condamnați la închisoare după procese nedrepte", iar unul dintre acești judecători, Stan Mustață, "care a decis să vorbească, a murit brusc cu câteva luni în urmă, în condiții foarte suspecte, în timp ce se afla la închisoare".

La scrisoare au fost atașate și trei protocoale.