Un grup de inițiativă lansează o chemare pentru a crea punți de legătură între inițiativele relevante din educație. Manifest pentru UNIREdu.

DGcademy își propune să creeze o hartă a inițiativelor relevante din educație; să revalorifice povestea (storytelling) în procesul de predare; să contribuie la o mai bună comunicare, informare și digital literacy în ediul educațional.

Manifestul pentru UNIREdu ("Unim Novator Inițiativele Relevante din Educație") începe tot cu o poveste, aceea a Independent 100 - primul computer românesc, din 1977, la 100 de ani de independență. 

De la povestea lui Independent 100 la România 200

Se întâmpla în 1977. România sărbătorea 100 de ani de independență. Independent 100 nu se putea numi altfel. A fost primul mini-computer realizat cu software de bază și aplicații dezvoltate în institutele de cercetare din țară, produs în România, utilizat pentru informatizare și marcă apreciată pentru export. Numele său are și astăzi o puternică semnificație. 

Lumea se schimbă în ritm accelerat. Vechile tipare sunt înlocuite de paradigme noi, care generează noi provocări. Copiii noștri vor avea slujbe pe care poate nici nu le putem concepe astăzi. Primul computer românesc făcea câteva mii de operații pe secundă, tehnologia de azi are drone cu procesoare cu nuclee multiple și supercalculatoare cu putere de calcul de ordinul peta operații pe secundă.

La 100 de ani de la Marea Unire, România are o industrie puternică de tehnologia informației, aplicații create de specialiști români pentru utilizatori globali. Acestea sunt rezultatele unei prestigioase școli de matematică-informatică, cercetare aplicată. Credem cu putere că povestea lui Independent 100 contează Contează pentru noi și pentru generațiile care vin. Contează pentru că ne spune povestea unor generații.

Generații care au creat valoare adăugată și continuă să creeze. Generații care au făcut cinste școlii românești, dascălilor și mentorilor. În această lună decembrie 2018, când sărbătorim cu multă emoție 100 de ani de la Marea Unire, considerăm că este esențial ca inițiativele relevante din educație să își dea mâna. O educație solidă asigură viitorul fiecărei persoane în parte și al națiunii, ca întreg. Vă invităm să creăm legături între inițiativele relevante din educație pentru a pregăti România pentru cea de-a doua eră a existenței sale, cu oameni bine educați și pregătiți pentru societatea cunoașterii.

Dorim să construim punți și să consolidăm legăturile între cei pasionați de o mai bună educație, între oamenii responsabili care cred în inițiativele relevante din educație, care cred în etică, integritate, profesionalism, motivație, pentru dezvoltarea aptitudinilor necesare economiei cunoașterii. Lansăm astăzi, 21 decembrie 2018, în anul centenarului, inițiativa DGcademy, o punte digitală către România 200. Subscriu invitației DGcademy de a ne uni inițiativele relevante din educație:

 - cadre didactice din cadrul Universității din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Psihologie și Științele Educației

 - experți și practicieni în științele educației și în științele comunicării - experți și practicieni în IT&C

 - profesori din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București

 - profesori de liceu/școală generală inovatori în metodele de predare, experți bibliotecari. Îi invităm pe inițiatorii demersurilor novatoare în educație să ne contacteze pentru următoarele întâlniri informale marca DGcademy. 

Semnatari și amănunte despre inițiativă în pagina online DGcademy.com.