Peste 1.000 de oameni au comemorat duminică evenimentele de acum 30 ani. Printre ei: președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, noul ambasador al SUA în România, ambasadorul britanic.

Marșul a pornit în jurul orei 17:10 din Piața Victoriei spre Piața Universității. În Piața Revoluției au fost citite numele celor 1.142 de morți de la Revoluția din decembrie 1989. Pe clădirea Ministerului de Interne au fost proiectate numele martirilor, iar participanții la marș au strigat ”Libertate, libertate!”, și ”Iliescu - vinovat pentru sângele vărsat”.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a fost unul dintre cei care au dat citire numelor eroilor morți în timpul Revoluției din 1989: ”În numele meu, al președintelui Trump, al poporului american Dumnezeu să îi odihnească și să îi binecuvânteze pe eroii de la Revoluție”, relatează Mediafax.

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, i-a înmânat președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care mai mulți intelectuali îi cer șefului statului să susțină constituirea în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație a unei "Secții pentru investigarea crimelor comunismului și a infracțiunilor contra umanității”. 

”Eroilor care au murit pentru noi în ’89 nu li s‑a făcut dreptate, iar de 30 de ani, ei sunt, în fiecare decembrie, uciși din nou”, se arată în scrisoare.