Președintele Parlamentului European, Martin Schultz, a fost distins astăzi (14 mai 2015) cu Premiul Internațional Charlemagne, pentru munca de promovare a democrației în cadrul Parlamentului European. Ceremonia s-a desfășurat la Aahen între orele 12.00-14.00 (ora României), fiind transmisă în direct pe site-ul Parlamentului European.

Martin Schulz, Președintele Parlamentului European, cu ocazia primirii Premiului Charlemagne 2015: 

"Astăzi am onoarea să primesc Premiul Charlemagne, care, în fiecare an, recompensează eforturile cuiva pentru integrarea europeană. Este un premiu de prestigiu, cu un număr mare de laureați în compania cărora mă simt onorat să mă alătur. Acest premiu îmi va da curaj să continui să promovez cauza unei Uniuni Europene ambițioase, pentru că, în pofida  tuturor atacurilor cu care se confruntă din diferite părți, UE este în continuare un instrument esențial pentru a face față numeroaselor provocări care ne așteaptă. 

UE înseamnă  proiectul fără precedent în Europa care a construit o pace durabilă. Acest lucru este cu atât mai important în acest an, întrucât sărbătorim șaptezeci de ani de pace, de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Odată ce amintirile se estompează, europenii  consideră că pacea actuală se înscrie în ordinea firească a lucrurilor, fiind astfel logic și normal să aștepte de la UE și alte rezultate pentru a-i acorda încredere în continuare.

Potențialul UE de a satisface așteptările cetățenilor este enorm, atât în ceea ce privește economia, mediul și migrația, cât și în ceea ce privește aspectul mai general al apărării intereselor Europei pe scena internațională.  Aceste numeroase domenii aflate în curs de evoluție rapidă vor defini invariabil viețile cetățenilor europeni și, dată fiind natura lor, vor impune adoptarea unei abordări coordonate pentru găsirea unor soluții eficiente. Cu toate acestea, în mare parte din cauza forțelor politice centrifuge din diverse state membre, UE se află în prezent într-o stare de autocontemplare profundă, ceea ce o distrage adesea de la provocările a căror soluționare este așteptată de cetățeni.

De multe ori, UE este folosită cu ușurință în capitalele naționale ca țap ispășitor, guvernele dând vina pe autoritățile de la Bruxelles atunci când au nevoie de o soluție facilă pentru a explica problemele existente. Efectul cumulat al acestor situații este un sentiment profund de detașare de UE resimțit de cetățeni, care o văd în primul rând ca pe un mecanism exagerat de complicat, preocupat mai mult de propriile procese interne decât de apărarea aspirațiilor oamenilor.  De exemplu, să luăm principalele subiecte de dezbatere din ultimii ani de la nivelul UE: tema care a dominat de departe dezbaterile a fost întrebarea dacă anumite țări vor rămâne în UE sau o vor părăsi, cu referire îndeosebi la Grecia și Marea Britanie. Acestea sunt aspecte peste care nu putem trece ușor.

Dar nici nu sunt nici probleme care afectează în mare măsură viața de zi cu zi a cetățenilor. Dacă liderii statelor UE ar înțelege pe fond și ar apăra așa cum ar trebui adevăratele merite și potențialul UE de a-și ajuta cetățenii, agenda pozitivă ar genera mai mult entuziasm și angajament. Este suficient să luăm ca exemplu lansarea pieței unice pentru a demonstra modul în care o agendă pozitivă și progresistă poate mobiliza marele public. Dat fiind că trăim într-o lume din ce în ce mai globalizată, problemele nu se mai opresc la frontierele naționale. Concertarea la nivelul UE rămâne, prin urmare, crucială și nu trebuie să ne cruțăm forțele pentru a realiza proiecte ambițioase care să le permită cetățenilor să redescopere potențialul Uniunii. Ignorând realitatea lumii globalizate în care trăim, forțele care susțin re-naționalizarea doresc să ne retragem în micile noastre țări în care, susțin ele, s-ar găsi răspunsurile cele mai simple la problemele cele mai complexe.

Această viziune contradictorie, care se bazează pe o lume ireală, este atrăgătoare pentru mulți din cauza simplismului său iluzoriu și, în același timp, împiedică realizarea unui program ambițios care să fie în folosul Uniunii și al cetățenilor săi. Noua Comisie și schimbările tectonice ce au loc în jurul nostru ne vor propulsa în acțiune. Un plan de investiții care va re-demara creșterea economică capătă formă, Uniunea energetică și Piața unică digitală se află în curs de realizare, tocmai a fost propusă o nouă politică privind migrația, UE a adoptat o poziție comună cu privire la situația din Ucraina, iar conferința de la Paris privind schimbările climatice va oferi europenilor o nouă șansă de a prelua inițiativa în acest domeniu.  

Toate aceste domenii sunt exact acelea în care acțiunile întreprinse la nivelul UE pot produce cele mai bune rezultate în folosul cetățenilor, oferindu-le astfel un motiv să creadă din nou în UE.  Pe lângă acest program care poate trezi entuziasmul, în urma ultimelor alegeri europene, reprezentarea democratică la nivelul UE prin așa-numitul procesul al Spitzenkandidat-ului, în urma căruia președintele Comisiei a fost ales ca urmare directă a rezultatelor alegerilor europene, a primit un impuls important. 

Liderii europeni trebuie să profite de acest impuls și să dezvolte rapid aceste obiective cu viziune, curaj și politici pe termen lung. Ei nu trebuie să se mai limiteze la simpla gestionare a unei situații de criză, abordare care a caracterizat ultimii ani, făcând doar minimul necesar și sperând că va fi suficient.

A sosit timpul ca politicienii să renunțe la ceea ce a devenit aproape o dependență de sondajele de opinie, intervenind superficial în politici pentru a le ajusta pe alocuri, și să redescopere abordarea directă a provocărilor și valorificarea oportunităților, care să aibă ca obiective soluții de durată. Suntem martorii efectelor distrugătoare provocate de politicienii care, în loc să conducă în mod hotărât, privesc în jurul lor cu îngrijorare, permițând unor  forțe distructive să stabilească agenda politică. Să nu uităm că abordarea mai curajoasă și orientată într-o mai mare măsură pe termen lung promovată de arhitecții integrării europene a instaurat pacea, a dus la împăcarea foștilor dușmani și la reconstrucția Europei din ruine."