Măsurile de reducere a cheltuielilor publice sunt ”destul de dure”, dar necesare pentru ca România să-și poată continua investițiile din fonduri europene, să-și poată continua angajamentele față de instituțiile financiare, spune ministrul Finanțelor.

După întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat, într-o conferință de presă, reduceri de cheltuieli bugetare. 

"Vă este cunoscut din discuțiile care au avut loc în spațiul public, reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat, funcțiile asimilate de demnitate publică cu 20%. Acest lucru s-a decis la nivelul coaliției și după aceea, avem setul de măsuri care privește structurile organizatorice la nivelul autorităților publice centrale și locale și acestea o parte din ele vă sunt cunoscute: reducerea numărului de posturi vacante din sectorul public. Avem în evidență 204.000 posturi vacante care au drept consecință și impact asupra funcțiilor de conducere din sectorul public, pentru că, împreună cu măsura aceasta a reducerii posturilor vacante cresc normativele de personal”, a declarat miercuri ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

El a mai anunțat că va fi eliminată indemnizația de vacanță, fiind păstrat doar voucherul de vacanță. 

"Voucherul de vacanță să știți că nu era doar voucherul de vacanță, era și indemnizație de vacanță pentru sectorul public. Rămâne doar voucherul de vacanță. Se elimină indemnizația de vacanță și se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul de vacanță la sub 10 mii de lei brut. În felul acesta beneficiază de aceste, să zicem, avantaje, pe lângă sporuri în sectorul public, încercăm să limităm aceste drepturi la plafonul acesta de 10.000 de lei. Și, atenție, voucherul de vacanță costă statul român 1,8 miliarde lei. Aceasta este un exemplu foarte elocvent de felul în care se utilizau banii în sectorul public și felul în care propunem ca de acum înainte această măsură să fie aplicată pentru bugetari”, a mai spus ministrul.

”Nu este normal ca unui funcționar public care are un venit de 30.000 de lei să îi mai acorzi și indemnizație de hrană și trebuie să avem o utilizare chibzuită a acestor bani”, a declarat Marcel Boloș, adăugând că indemnizația de hrană costă statul român trei miliarde de lei.

Vor fi reduse și cheltuielile cu telefonia mobilă, precum și cele pentru organizarea de evenimente de către autoritățile publice locale.

Trebuie redus cu 50% numărul de consilieri pentru directorii companiilor de stat și companiilor de subordonare locală. 

De asemenea, instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală nu vor mai putea funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate. 

Abia din 2025

De la 1 ianuarie 2025 va avea loc descentralizarea serviciilor publice de la nivel central.

”Direcțiile județene de sport, direcțiile județene de cultură, direcțiile de sănătate publică, direcțiile sanitar-veterinare, inspectoratele școlare, începând, repet, cu 1 ianuarie 2025, ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea serviciilor publice și apropierea acestui nivel de serviciu de cetățean”, a spus Boloș.