Noutăți în mecanismele de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în completarea clasicelor granturi. Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltării Regionale a detaliat pentru EurActiv.ro.

Inițiativa pentru IMM: Un nou program, „desprins” din Programul Operațional Regional, va gestiona un buget inițial de 100 milioane de euro care vor ajunge la IMM-uri prin bănci comerciale, cu efect de multiplicare estimat de 4 ori. Pe lângă acesta, și alte tipuri de instrumente financiare în cadrul Axei 2 a POR 2014-2020 - destinată mediului de afaceri. 

Gabriel Friptu a explicat: 

 

  • Iniațiativa pentru IMM înseamnă utilizarea unui mecanism comun la nivelul UE, aplicate în cadrul unui program național.
  • Din punct de vedere al beneficiarului – va fi ca orice instrument financiar, derulat prin bănci comerciale. Mai exact, vorbim despre o schemă de garntare care se derulează clar pe un mecanism deja desenat. Vom avea o relație cu Fondul European de Investiții, care în baza unui acord semnat cu Autoritățile de Management va selecta băncile comerciale, va pune la dispoziție fondurile și toate celelalte informații necesare. 
  • Avantajele sunt la nivel de program, nu există o cofinanțare națională, nu există un sistem de rambursare clasic ci Comisia poate pune la dispoziție în avans sumele respective.
  • În plus, există avantajul că sunt prevăzute niște termene destul de stricte: FEI trebuie să selecteze băncile și să aibă acorduri de implementare până cel târziu la finalul lui 2016 astfel încât primele proiecte să beneficieze de finanțare cel târziu în 2017.
  • Suma alocată pentru program nu va include costuri administrative, toate costurile aferente gestionării vor fi susținute de Banca Europeană de Investiții. Există și anumite resurse care trebuie alocate, fiind un un program nou. Totuși, este un program simplu, care practic va prelua din POR o zonă care oricum era prevăzută a se utiliza prin instrumente financiare.
  • Autoritatea de Management probabil se va constitui din cadrul actualei AM pentru POR pentru că nu presupune neapărat resurse umane suplimentare;
  • S-au evaluat și costurile, pe de altă parte am ajuns la concluzia că nu sunt atât de mari și utilizarea unui astfel de instrument ar fi benefică.

Alte tipuri de instrumente financiare care vor mai fi incluse în Programul Operațional Regional, descrise de Gabriel Fripru reprezintă o schemă de creditare cu risc partajat – un credit jumătate suportat din program, jumătate de o bancă.

„Probabil la nivelul beneficiarului va însemna un credit pe care va plăti dobânda la jumătate. Compania va depune dosarul direct la bancă”, a explicat Friptu.

Mai există un alt mecanism prevăzut de asemenea prin POR, un fond de capital privat (equity fund). „Acesta se adresează unui număr limitat de întreprinderi, dar are un mare succes în majoritatea statelor membre”

Încercăm să încurajăm această piață, să creăm o relație între firmele foarte mari și cele relativ la începutul activității dar cu perspectivă de dezvoltare semnificativă, astfel încât și firmele noi să ajungă destul de repede la niște indicatori economici semnificativ mai mari decât în momentul de față.