Mecanisme de finanțare „fresh” pentru IMM-uri prin Programul Operațional Regional
Noutăți în mecanismele de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în completarea clasicelor granturi. Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltării Regionale a detaliat pentru EurActiv.ro.
Inițiativa pentru IMM: Un nou program, „desprins” din Programul Operațional Regional, va gestiona un buget inițial de 100 milioane de euro care vor ajunge la IMM-uri prin bănci comerciale, cu efect de multiplicare estimat de 4 ori. Pe lângă acesta, și alte tipuri de instrumente financiare în cadrul Axei 2 a POR 2014-2020 - destinată mediului de afaceri.
Gabriel Friptu a explicat:
- Iniațiativa pentru IMM înseamnă utilizarea unui mecanism comun la nivelul UE, aplicate în cadrul unui program național.
- Din punct de vedere al beneficiarului – va fi ca orice instrument financiar, derulat prin bănci comerciale. Mai exact, vorbim despre o schemă de garntare care se derulează clar pe un mecanism deja desenat. Vom avea o relație cu Fondul European de Investiții, care în baza unui acord semnat cu Autoritățile de Management va selecta băncile comerciale, va pune la dispoziție fondurile și toate celelalte informații necesare.
- Avantajele sunt la nivel de program, nu există o cofinanțare națională, nu există un sistem de rambursare clasic ci Comisia poate pune la dispoziție în avans sumele respective.
- În plus, există avantajul că sunt prevăzute niște termene destul de stricte: FEI trebuie să selecteze băncile și să aibă acorduri de implementare până cel târziu la finalul lui 2016 astfel încât primele proiecte să beneficieze de finanțare cel târziu în 2017.
- Suma alocată pentru program nu va include costuri administrative, toate costurile aferente gestionării vor fi susținute de Banca Europeană de Investiții. Există și anumite resurse care trebuie alocate, fiind un un program nou. Totuși, este un program simplu, care practic va prelua din POR o zonă care oricum era prevăzută a se utiliza prin instrumente financiare.
- Autoritatea de Management probabil se va constitui din cadrul actualei AM pentru POR pentru că nu presupune neapărat resurse umane suplimentare;
- S-au evaluat și costurile, pe de altă parte am ajuns la concluzia că nu sunt atât de mari și utilizarea unui astfel de instrument ar fi benefică.
Alte tipuri de instrumente financiare care vor mai fi incluse în Programul Operațional Regional, descrise de Gabriel Fripru reprezintă o schemă de creditare cu risc partajat – un credit jumătate suportat din program, jumătate de o bancă.
„Probabil la nivelul beneficiarului va însemna un credit pe care va plăti dobânda la jumătate. Compania va depune dosarul direct la bancă”, a explicat Friptu.
Mai există un alt mecanism prevăzut de asemenea prin POR, un fond de capital privat (equity fund). „Acesta se adresează unui număr limitat de întreprinderi, dar are un mare succes în majoritatea statelor membre”
Încercăm să încurajăm această piață, să creăm o relație între firmele foarte mari și cele relativ la începutul activității dar cu perspectivă de dezvoltare semnificativă, astfel încât și firmele noi să ajungă destul de repede la niște indicatori economici semnificativ mai mari decât în momentul de față.
Memorandumul pentru programul „Inițiativa pentru IMM”, adoptat de Guvern în 8 iulie
Guvernul a aprobat un Memorandum prin care se propune participarea României la instrumentul financiar de tip garanție neplafonată în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri. Această Inițiativă combină alocările naționale ale statelor membre în cadrul fondurilor europene structurale și de investiții (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central în cadrul programelor Orizont 2020 și COSME și cu resursele proprii ale Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții.
Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de până la 7% din alocația Fondului European de Dezvoltare Rurală și Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, la finanțarea Inițiativei pentru IMM-uri. Contribuția financiară trebuie să respecte următoarele condiții:
- Să se bazeze pe o evaluare ex-ante efectuată la nivelul UE de către BEI și CE;
- Să fie furnizată de Statul membru prin intermediul unui singur program dedicat la nivel național;
- Să se supună condițiilor stabilite într-un acord de finanțare încheiat între fiecare stat membru participant și BEI.
Pentru România, participarea la Inițiativa pentru IMM-uri prezintă o serie de avantaje:
- Nu este necesară cofinanțarea din partea statului;
- Comisia Europeană asigură plata în avans a sumelor reprezentând angajamente de plată către BEI;
- Inițiativa generează transfer de competențe și cunoștințe din celelalte State membre;
- Se asigură un efect de multiplicare a activității economice;
- Deciziile de investiții sunt luate de profesioniști și sunt orientate către piață;
- Selecția intermediarilor financiari se realizează de către BEI și costurile de funcționare sunt suportate de către aceasta;
- Auditarea sistemului se realizează la nivelul Comisiei Europene și nu la nivelul statului membru.
Evaluarea ex-ante realizată de Ministerul Fondurilor Europene cu sprijinul FEI a identificat posibilitatea de alocare a minim 100 milioane euro pentru instrumentul financiar tip garanție finanțat din Programul Operațional Regional, sumă care poate fi constituită ca o contribuție FEDR din partea României la instrumentul financiar de tip garanție neplafonată din cadrul Inițiativei pentru IMM-uri.
(MEMORANDUM cu tema: Participarea României la inițiativa pentru IMM-uri, din alocarea FEDR)
Sursa: Guvernul RomânieiAdoptarea Inițiativei pentru IMM, salutată de Comisia Europeană:
Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu salută decizia Guvernului României de a aloca100 de milioane de euro din Programul Operațional Regional în favoarea Inițiativei pentru IMM-uri, care își propune să sprijine întreprinderile mici și mijlocii în vederea unui acces mai facil la finanțare. |
|
Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a declarat: „Felicit autoritățile române pentru această decizie care va contribui la multiplicarea impactului în economie a fondurilor noastre, în beneficiul direct al IMM-urilor. Inițiativa pentru IMM-uri nu necesită co-finanțare din partea bugetelor naționale sau regionale. Fără a afecta bugetul național, Inițiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de muncă și creșterea economică în România."
|
||
Ministrul fondurilor europene Marius Nica a declarat: „Memorandumul aprobat astăzi de către Guvernul României reprezintă o măsură constructivă, luată în beneficiul IMM-urilor, instrumentul financiar de tip garanție neplafonată combinând alocările naționale ale statelor membre cu resursele bugetare ale Uniunii Europene și cu resursele proprii ale Fondului European de Investiții și Băncii Europene de Investiții. Consider că este o inițiativă pozitivă a autorităților române și se înscrie în lista măsurilor de creștere a economiei și de creare de noi locuri de muncă. Reamintesc faptul că în 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, și a avut rezultate pozitive: peste 3700 de credite acordate, cu o valoare de 400 milioane euro. Acest tip de instrumente financiare reprezintă o prioritate pentru noi, fiind și una dintre solicitările Comisiei Europene.” |
||
Ministrul finanțelor publice Eugen Teodorovici a declarat: "Inițiativa pentru IMM-uri va contribui la creșterea volumului creditelor acordate acestei categorii de firme, care are nevoie de sprijin și care joacă un rol important în economia oricărei țări. Aceste instrumente financiare, finanțate din fondurile europene alocate României, reprezintă un sprijin important pentru IMM-uri. În ultimii ani, contractarea finanțărilor europene a fost simplificată, iar accesul la fonduri a devenit mai facil. Și din acest motiv, dar și pentru bunăstarea țării noastre, îi invit pe toți actorii din piață să se pregătească să utilizeze aceste instrumente financiare, respectiv să atragă fondurile europene, care reprezintă un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea economiei României.” |
||
Informații suplimentare Inițiativa pentru IMM-uri este un instrument financiar dezvoltat în comun de către Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Investiții și Fondul European de Investiții. Inițiativa este o măsură cheie prin intermediul căreia resursele publice și private vor fi multiplicate în beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii. Inițiativa răspunde obiectivului Planului Juncker de a dubla volumul investițiilor din Fondurile structurale și de investiții europene prin intermediul instrumentelor financiare în perioada 2014 - 2020. |
Comentarii