“În acest moment, Europa se confruntă cu cea mai mare amenințare la adresa securității sale de la momentul căderii zidului Berlinului", consideră reprezentanții Raytheon, amintind că Europa a conștientizat nevoia unei apărări integrate.

[interviul are subtitrări în română și engleză și poate fi vizionat HD - click setări, selectați subtitrarea în română sau engleză și rezoluție HD]

 

Michael Nachshen, Senior Manager, Integrated Communication, Raytheon Integrated Defense Systems, vorbește, într-un interviu* pentru EURACTIV.ro, despre importanța coordonării în domeniul apărării, date fiind posibilele amenințări.

"În acest moment, Europa se confruntă cu cele mai mare provocări la adresa securității sale de la momentul căderii zidului Berlinului."

Este un mesaj pe care reprezentanții Raytheon, prin vocea directorului pentru România, Mike Ellison l-au transmis și în timpul conferinței de presă din cadrul Black Sea Defence and Security Exhibition (București, mai 2018).

 

Constatarea generală este că, pentru ca Europa să-și mențină independența, pentru ca națiunile europene să-și mențină suveranitatea, pentru ca NATO să-și respecte angajamentul într-un mod cât mai eficient, este nevoie de un sistem integrat de apărare aeriană și anti-rachetă. 

Se întâmplă un lucru foarte interesant: de-a lungul întregii Europe se observă conștientizarea nevoii de a avea o apărare aeriană și anti-rachetă integrată, consolidată.

 

  Articol: România celor mai performante rachete. 3+

Patriot se află pe continentul european din anul 1984, când Olanda a achiziționat Patriot, iar astăzi, Olanda, Germania, Spania și Grecia au sisteme Patriot, cum au, de altfel, și Statele Unite ale Americii. 

Un alt lucru interesant s-a întâmplat în noiembrie 2017, când România a semnat un contract cu Guvernul Statelor Unite pentru a achiziționa sistemul Patriot în luna martie a acestui an, Polonia a semnat un contract cu Guvernul Statelor Unite pentru a achiziționa Patriot, iar Suedia a solicitat în mod oficial sistemul Patriot, și a primit o ofertă din partea Statelor Unite și, momentan, au loc negocieri, consultări interne, Suedia declarând că intenționează să semneze un contract cu Guvernul Statelor Unite pentru a achiziționa Patriot. 

Există această nevoie reală de a capacita un sistem integrat de apărare aeriană și anti-rachetăde-a lungul flancului estic, cu scopul de a oferi Europei un suport solid care să îi permită să se apere și să le permită țărilor suverane, cum este și România, să își mențină independențași să își respecte angajamentul, așa cum este stipulat în articolul 5 din Tratatul NATO. 

15/16 țări au sisteme Patriot, dintre care șapte din Europa

În momentul în care Suedia va achiziționa Patriot, vom vorbi despre șapte țări europene care au acest sistem.

Există multiple beneficii pentru această comunitate din perspectiva interoperabilității, beneficii oferite de existența unui sistem integrat de apărare aeriană și anti-rachetă. 

Am semnat un memorandum de înțelegere cu Aerostar Bacău și le-am înaintat o cerere de ofertă și sperăm că, în viitorul apropiat, vom încheia un contract cu ei. Ulterior, am pornit discuțiile și cu ROMAERO, avem un memorandum de înțelegere pregătit pentru a fi semnat, în caz că ROMAERO decide asta.

Ce este interesant la aceste discuții și la posibilitatea parteneriatului este imensa oportunitate economică oferită de sistemele Patriot și de familia Patriot.  

Abordarea noastră este una graduală atunci când vorbim de atragerea de noi parteneri alături de noi, procesul este minuțios deoarece noi producem sistemele Patriot și, așa cum precizam și anterior, acest lucru prezintă potențial pentru toți furnizorii, nu doar pentru furnizorii români; deci, acest proces de cooptare este unul detaliat și presupune: memorandum de înțelegere, cerere de ofertă care, în final, să ducă la un ordin de cumpărare și apoi la începutul unei colaborări pe termen lung.

Așa cum am menționat, purtăm discuții cu aceste două companii, dar și cu alte companii de profil industrial din România.

Din momentul în care o companie intră în familia Patriot, aceasta primește acreditarea de furnizor Patriot și poate, astfel, să înceapă să vândă piese de schimb Patriot și componente Patriot nu doar către propria țară, dar și către oricare dintre celelalte țări din familia Patriot. Vedem acest lucru întâmplându-se chiar aici, astăzi.

O să vă dau câteva exemple de astfel de țări:

  • în Germania - compania Jenoptik produce generatoarele pentru sistemele Patriot ale Armatei Statelor Unite. Companie germană.
  • TELDAT - companie poloneză care produce routere pentru sistemele Patriot destinate statelor partenere non-europene.
  • Și mai este Intracom, Grecia. Compania produce camioanele care merg în unitățile Patriot din toată lumea.   ni, Raytheon apără Europa sau o ajută să se apere. Suntem parte din Europa, avem aici mii de angajați, oameni care trăiesc aici, care numesc acest loc acasă, deci angajamentul nostru față de securitatea Europei și față de viitorul României este deplin."  

 

Astfel, oportunitățile economice sunt numeroase; există 220 de unități de lansare Patriot în toată lumea. Sunt 15 țări, Suedia ar putea deveni a 16-a, care au sisteme Patriot, deci oportunitatea economică pentru industria din România este uriașă. 

Raytheon se poziționează ca un partener de securitate pentru România. Nu ne dorim o colaborare de un an, ci vrem o relație de 30, 40, 50 de ani. De peste 100 de ani, Raytheon apără Europa sau o ajută să se apere. Suntem parte din Europa, avem aici mii de angajați, oameni care trăiesc aici, care numesc acest loc acasă, deci angajamentul nostru față de securitatea Europei și față de viitorul României este deplin."

*interviul a fost realizat în cadrul Black Sea Defense and Aeronautics Exhibition (BSDA), Bucharest, mai 2018