Forțele guvernamentale siriene, ajutate de aviația rusă, și-au intensificat în ultimele zile ofensiva împotriva orașului Alep. Mii de civili părăsesc orașul, îndreptându-se spre granița cu Turcia.

Oficialii turci estimează că între 60.000 și 70.000 de persoane vor încerca în perioada următoare să treacă granița, deși drumul până la frontieră este nesigur, din cauza raidurilor aeriene, notează Wall Street Journal.

''10.000 de noi refugiați așteaptă la porțile Kilis (oraș turc la granița cu Siria, unde a fost construit un centru pentru refugiați - n.r.) din cauza raidurilor aeriene și a atacurilor asupra Alepului. Între 60.000 și 70.000 de persoane se îndreaptă către Turcia'', a afirmat, joi, la conferința donatorilor de la Londra premierul turc, Ahmet Davutoglu.

"Suntem pregătiți pentru un nou aflux (de refugiați) și avem capacitatea” de a gestiona situația, a declarat un oficial turc.

Comandantul unei grupări de opoziție sprijinită de SUA a declarat, vineri, că nordul provinciei Alep a fost încercuit complet de forțele guvernamentale siriene, în timp ce avioanele ruse continuă bombardamentele în zonă.

Trupele fidele președintelui Bashar al-Assad și aliații lor au reușit, miercuri, să pătrundă în două sate șiite în nordul provinciei, tăind liniile de aprovizionare ale opoziției dintre orașul Alep și Turcia, notează Reuters.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, loviturile aeriene ruse de joi s-au soldat cu moartea a cel puțin 21 de civili, inclusiv trei copii, în cartierele din Alep aflate sub controlul trupelor opoziției.

În prezent se dau lupte grele în împrejurimile orașului Ratyan, existând informații că acesta ar fi căzut în mâinile forțelor guvernamentale. Hassan Haj Ali, liderul Armatei Siriene Libere a negat informațiile și a făcut apel la comunitatea internațională să sprijine forțele opoziției, oferindu-le mai mult ajutor militar.

Cum eforturile diplomatice nu dau rezultate, purtătorul de cuvânt al coaliției internaționale ce luptă în Yemen, condusă de Arabia Saudită, generalul de brigadă Ahmed Asiri, a declarat, pentru postul Al Arabiya, că Riadul este pregătit să contribuie cu forțe terestre în lupta împotriva ISIS în Siria, în cazul în care coaliția condusă de SUA decide să intervină și terestru în această țară.

Arabia Saudită nu crede că raidurile aeriene sunt suficiente pentru a înfrânge organizația teroristă, a spus el. 

Pe de altă parte, Rusia acuză Turcia că se pregătește să intervină cu trupe tereste în Siria, acuzație negată de Ankara.