Ministra educației, Ligia Deca, a declarat luni că evaluarea națională va rămâne în forma actuală, în noile legi ale educație. Liceele pot organiza - dacă doresc - concursuri de admitere la profilurile unde există concurență dovedită în ultimii ani.

"Evaluarea națională rămâne în formula de acum - probe scrise la matematică, limba și literatura română și limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia și biologia în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv", a precizat Ligia Deca, într-o conferință de presă în care a prezentat proiectele noilor legi ale educației, relatează Agerpres.

Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.

"Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerințe educaționale speciale sau elevii de etnie rromă", a adăugat ministra educației.

Subiectele vor fi standardizate, unice și elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare în conformitate cu programele la nivel gimnazial.

Alte prevederi:

- Liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii pentru învățământ primar, iar masteratul didactic va fi generalizat, urmând să se acorde o bursă lunară egală cu salariul mediu brut pentru cei înscriși în program.

-  Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie.

- Norma va fi redusă pentru cadrele didactice cu o vechime de peste 15 ani.

- Învățământul preuniversitar: creșterea burselor pentru elevi și posibilitatea ca elevii cu capacitate de performanță școlară înaltă să poată promova doi ani de studiu într-un an școlar.

- Elevii care câștigă medalii la sporturile olimpice organizate de federațiile sportive naționale vor beneficia de burse de merit.

- Bacalaureatul va fi adaptat profilului liceal - teoretic, vocațional, tehnologic. Învățământul tehnologic dual ar urma să fie generalizat până în anul 2027. Programele de învățământ tehnologic se vor realiza în strânsă cooperare cu un angajator. 

- Pe lângă forma actuală a examenului de Bacalaureat, va exista o probă complementară care vizează competențe de bază. Pentru profilul uman va fi la matematică sau la științe ale naturii, pentru profilul real - o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis - respins.

- În sesiunile de vară - toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba I, limba II, probele de competențe digitale, proba de competență complementară se vor putea da în timpul anului școlar. 

- Mandatul rectorilor va fi de cinci ani și poate fi reînnoit o singură dată.