Mihai Tudose a anunţat că, cel puţin o dată pe lună, toţi miniştrii implicaţi în proiecte europene se vor duce la Bruxelles, pentru a vorbi cu comisarii. Premierul a mai spus că Tudorel Toader se va duce şi el la Bruxelles să explice la ce lucrează.

După întrevederile cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu comisarii Corina Creţu şi Frans Timmermans, premierul Mihai Tudose a susţinut marţi, la Bruxelles, o conferinţă de presă. Singur.

Principalele declaraţii:

  • cel puţin o dată pe lună toţi miniştrii implicaţi în proiecte europene vor veni la Bruxelles, vor vorbi cu comisarii, vom avea contacte regulate la nivel de Consiliu şi Comisie, pentru ca ceea ce facem noi în România să nu mai ajungă la Bruxelles distorsionat, să nu mai existe deosebiri majore între realitate şi percepţie.
  • ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va veni la Bruxelles să explice ce se întâmplă acum, să discute cu Juncker şi Tusk despre ceea ce face el acum.

  • liderii europeni sunt mulţumiţi cu ceea ce s-a întâmplat până acum. Suntem pe drumul cel bun. Dacă ne vom urma parcursul actual, MCV ar putea fi ridicat până la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE.
  • Tudose a susţinut că şi în Schengen am putea intra în maxim doi ani. În cazul Schengen, interlocutorii au recunoscut că "lucrurile din punct de vedere tehnic sunt aproape gata, dacă nu gata complet. E mai mult o problemă politică şi de concurenţă, că lucrurile s-au dus pe zona economică mai mult".
  •  i-am asigurat pe interlocutori de stabilitate, în primul rând stabilitate monetar-financiară,  şi stabilitate şi predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi.
  • am reiterat din nou foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de deficit de 3%.
  • am discutat şi despre Preşedinţia română a UE, pentru că Preşedinţia României nu poate să ducă UE pe un alt drum decât cel pe până acum.
  • premierul a reiterat faptul că Pilonul II de pensii nu va fi naţionalizat, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, cerând doar o analiză a modului în care "se cheltuie banii" din acest pilon şi ce "costuri au".
  • întrebat dacă se vor cheltui anul acesta 2% din PIB la Apărare, Tudose a replicat: "Ar fi hilar să punem 2% în buget şi să nu-i cheltuim. E culmea, e ca şi cum m-aţi invita la conferinţa de presă şi eu vin şi nu vorbesc nimic".
  • "2% nu a fost un angajament de a aloca pur şi simplu, 2% e un angajament cu partenerii strategici de a cheltui 2%, de-asta trebuia să-i punem, ca să-i putem cheltui. Este evident că va trebui să-i cheltuim".