Ionuț Mișa dă vina pe trendul regional, spunând că modificările fiscale nu au niciun impact asupra creșterii prețurilor din noiembrie, cea mai mare din ultimii patru ani.

„Dacă m-aș raporta doar la modificările fiscale ar însemna că și la nivelul UE creșterea inflației e datorată modificărilor fiscale avute la nivelul UE. După cum știți, nu există modificări fiscale la nivelul UE, o astfel de corelație nu știu cât e de sustenabilă”, a spus Ionuț Mișa, ministrul finanțelor, după ce a prezentat marți bugetul în fața comisilor parlamentare.

„Suntem într-o tendință regională din acest punct de vedere. O tendință regională poate influența odată... costul prețurilor din economie, știți foarte bine că este un factor care influențează inflația. Sunt mai multe elemente din acest punct de vedere, dar acestea sunt câteva dintre ele. Trebuie să țineți cont foarte mult și de tendința în care se află Europa pentru că vorbim de o inflație în creștere la nivelul Europei”, a precizat ministrul.

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimele 12 luni, a urcat în luna noiembrie la 3,23% (cel mai înalt nivel din august 2013), de la 2,63% în octombrie.

Potrivit Digi24, în Polonia, rata anuală a inflației a fost 2,5% în noiembrie, față de 2,1% în octombrie. În Cehia, inflația a fost 2,4% în noiembrie, în creștere față de octombrie, când s-a înregistrat o rată anuală a inflației de 2,3%. În Ungaria, rata inflației a crescut la 2,5% în noiembrie, față de 2,2% în octombrie. Procentajele sunt însă mult mai mici decât în cazul României, comentează televiziunea de știri.