Kremlinul a recunoscut "greșeli" intervenite în procesul de mobilizare a rezerviștilor care urmează să fie trimiși să lupte în Ucraina și a subliniat că deocamdată "nu există nicio decizie"în privința închiderii frontierelor.

"Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Autoritățile ruse au fost afirmat că mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști nu va viza decât persoanele cu experiență militară sau competențe căutate. Dar s-au înregistrat multe cazuri de mobilizare a unor persoane în vârstă, bolnave sau fără experiență, precum și a studenților.

Mobilizarea a provocat un val de manifestații, soldate cu mii de arestări, de când președintele rus Vladimir Putin a decretat-o săptămâna trecută, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Mulți ruși au ales, se pare, să fugă din țară, având în vedere înghesuială și cozile de autoturisme la frontierele cu Georgia, Kazahstan, Finlanda sau Mongolia. Liniile aeriene sunt luate și ele cu asalt de rușii care vor să se sustragă mobilizării.

Aproape 17.000 de ruși au trecut frontiera în Finlanda pe parcursul acestui weekend, cu 80% mai mulți comparativ cu o săptămână mai devreme, au anunțat luni autoritățile finlandeze, în condițiile în care fluxul de intrări continuă după anunțul de mobilizare generală din Rusia, relatează Reuters.

Acest exod a suscitat temerea că Rusia va interzice ca bărbații apți de luptă să mai părăsească țara.

La mai multe centre de recrutare s-au înregistrat incidente.

Într-un centru de înrolare din Ust-Ilimsk, Siberia, a avut loc un schimb de focuri de armă. Un bărbat, care nu dorea să se ducă la război, l-a împușcat pe șeful comitetului local de recrutare, potrivit TASS.

Publicația independentă Meduza relatează că 11 birouri de înrolare și șase clădiri ale administrației militare au fost incendiate în Rusia începând din 21 septembrie, când președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială.

În Daghestan, mai multe femei au protestat față de decizia înrolării soților și fiilor.