Republica Cehă, care asigură în prezent președinția UE, s-a confruntat marți cu o rezistență puternică din partea unor state ale Uniunii Europene cu privire la măsurile de limitare a circulației rușilor în urma invaziei Ucrainei.

Cehii vor să suspende acordul din 2007 care a făcut mai ușor pentru turiștii ruși să solicite vize, în timp ce alți membri au cerut interzicerea totală a vizelor. Dar alți membri ai UE, inclusiv Ungaria, Luxemburg și Austria, s-au pronunțat împotriva acestei măsuri, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

"Nu este loc pentru turism", a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, adăugând că măsura "ar trimite un semnal elitei de la Moscova și Sankt Petersburg", acum libere să călătorească.

"Nu cred că interzicerea vizelor ar fi o decizie adecvată în circumstanțele actuale", a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, a cărui țară a menținut legături strânse cu Kremlinul.

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a protestat de asemenea împotriva unei măsuri care îi afectează pe rușii de rând. "Nu trebuie să avem o nouă cortină de fier în Europa", a subliniat el. "Am fost cu toții de la început de acord că acesta este războiul (președintelui rus Vladimir) Putin", a adăugat el.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a estimat că UE nu ar trebui "să dea o judecată categorică asupra a 140 de milioane de persoane" din Rusia.

++++

Într-un document comun de poziție, Germania și Franța resping propunerea unor țări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană pentru toți cetățenii ruși.

Cererile de vize din partea cetățenilor ruși ar trebui să fie examinate cu atenție pentru potențiale riscuri la adresa securității, dar e nevoie de "moduri inteligente de utilizare" a acestei pârghii, se arată în documentul trimis celorlalte țări membre înainte de reuniunea miniștrilor de externe și ai apărării de la Praga, eveniment informal ce are loc marți și miercuri.

"Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta și să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetățeni ruși care nu au legături cu guvernul de la Moscova", se arată în documentul consultat de dpa.

Germania și Franța doresc să fie menținut cadrul legal actual care le permite studenților, artiștilor, oamenilor de știință și altor profesioniști să intre în Uniunea Europeană, subliniind importanța de a nu înstrăina generații viitoare de ruși.

O interdicție generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naționalist și antieuropean în Rusia.

Aurescu va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor

Ministrul român de externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic, potrivit unui comunicat al Ministerului de externe.

Cererea lui Zelenski

Cehia, care asigură Președinția rotativă a Consiliului UE, speră într-un acord al celor 27 de membri pentru suspendarea aplicării acestui acord începând din octombrie, notează La Tribune.

Într-un interviu pentru The Washington Post din 8 august, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut public liderilor europeni să blocheze intrarea tuturor turiștilor și cetățenilor ruși în Europa, evident foarte afectat după șase luni de invazie rusă pe teritoriul său. Zelenski consideră că o asemenea suspendare ar constitui "sancțiunea cea mai importantă pe care UE ar putea-o impune Rusiei.

Președintele ucrainean estimează că trebuie "închise granițele, deoarece rușii își însușesc pământul altora”, și a adăugat că rușii ar trebui să trăiască în lumea lor proprie până ce își vor schimba filosofia”. 

Consecințe pentru opozanții regimului, dar prea puțin pentru turiști 

Alte state europene, ca Finlanda, se declară și ele pentru suspendarea vizelor rusești, potrivit acestei surse diplomatice. Până acum, în urma invadării Ucrainei, UE a suspendat acordul din 2007 pentru anumite personalități ruse afiliate regimului lui Vladimir Putin.

Dar în afară oligarhilor celor mai bogați și ierarhilor celor mai puternici, grosul contingentului obișnuit de turișți ruși, în special bogați, a dispărut din destinațiile turistice europene, fie că este vorba de stațiunile de munte de la Courchevel sau de pe Coasta de Azur. Spațiul aerian european, principala cale de transport între Rusia și Europa pentru turiști, este deja închis pentru companiile aeriene ruseșți. Suspendarea vizelor pentru turiștii ruși nu va avea probabil consecințe importante din punct de vedere turistic. În schimb, o asemenea decizie ar avea consecințe mai ales pentru cetățenii anonimi care vor să fugă de regim și să se alăture Europei. (Sursa: RADOR)

Borrell: Puțin probabil ca UE să sprijine interzicerea eliberării vizelor turistice rusești 

Este puțin probabil ca atunci când se vor întâlni pentru a discuta această problemă, săptămâna aceasta, miniștrii de externe ai UE să susțină în unanimitate interzicerea eliberării vizelor de turism rusești, a declarat reprezentantul UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-un interviu acordat duminică postului de televiziune austriac ORF, potrivit celor raportate de The Kyiv Independent.

De asemenea, Borrell a repetat că se opune interzicerii eliberării vizelor turistice pentru toți rușii, dar că este în favoarea unui proces mai selectiv de acordare a acestora. Săptămâna trecută, în timpul unei conferințe în Spania, Borrell a spus că "interzicerea intrării tuturor rușilor nu este o idee bună". (Sursa: RADOR)