Plenul reunit a respins marți moțiunea de cenzură depusă săptămâna trecută de PSD. Deputații PSD și AUR au venit cu glumițe de autobază și cu știri false, fără nicio legătură cu subiectul moțiunii,iar Șoșoacă a prezentat din nou un spectacol penibil.

UPDATE

Din cei 466 de senatori și deputați au fost prezenți 355, dintre care au votat 202.

În favoarea moțiunii au votat 201 parlamentari, iar unul a fost împotrivă, astfel că moțiunea a fost respinsă. Moțiunea trebuia să primească ce puțin 234 de voturi pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis.

+++

Sorin Grindeanu și Ludovic Orban au avut un schimb de replici privind băutura.

”Nu poți să construiești viitorul cu metode din jurasicul politicii. Nu poți pune un orbanozaur să administreze proiecte de digitalizare. Cu Ludovic Orban capo di tutti capi anul trecut, guvernarea liberală a excelat doar în chermeze, și acelea ținute în sediul guvernului. De aceea Ludovic Orban chiar are dreptate când spune că e trecutul, prezentul și viitorul PNL, dar poate doar în privința băutei ca strategie de guvernare”, a spus Grindeanu.

”Domnule Grindeanu, apropo de vechime, nu accept această aserțiune. Vremea aduce cu sine noblețe, vinurile adevărate odată cu vârsta devin nobile. Nu accept să fiu criticat de cineva care nici măcar n-a ajuns vin, un tulburel oțetit înainte de a ajunge vin. Valoarea și calitate umană nu au nici o legătură nici cu vârsta, nici cu vechimea”, a replicat Orban.

+++

În replică la acuzațiile lui Simion privind privatizarea de la COS Târgoviște, premierul Cîțu l-a sfătuit să-i întrebe pe colegii de la PSD, care au făcut privatizarea în beneficiul ”stăpânilor AUR din Rusia”.

+++

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă, fostă AUR, îl parafrazează pe Caragiale, spunând cum va face ea ”o revoluție”.

Ea spune că vaccinarea are ”efecte adverse”.

Ca de obicei, i-a fost tăiat microfonul, pentru că a depășit timp alocat.

Șoșoacă a venit cu un sac mare și negru: ”Când vă uitați în urmă pe mâinile dvs. și al întregului Guvern stă sânge. Acesta e sacul în care au fost închiși oamenii care au murit în pandemia covid. Au fost duși și aruncați în gropi ca niște câini”.

Un chestor a luat sacul, iar senatoarea a mers după el, transmițând live pe Facebook. Ea a încercat să-i tragă masca de pe față.

Sergiu Vlad (USR PLUS), chestor la Senat, a anunțat că ar putea depune plângere penală împotriva senatoarei Diana Șoșoacă.

El a susținut că a fost agresat fizic de senatoarea Diana Șoșoacă.

"Am luat sacul din fața domnului prim-ministru și l-am scos din sala de plen. A venit după mine și mi-a zis să-i dau sacul, iar eu i-am spus să și-l ia. M-a prins de față și mi-a zis: 'în ce calitate mi-ai luat tu sacul?'. Eu sunt senator și sunt chestor al Senatului. I-am spus că la cât de agresivă este, nu mă mir că este la al treilea divorț. Este destul de violentă, verbal si fizic. Mă gândesc la plângere chiar și penală. Nu ai imunitate împotriva agresiunilor fizice. Nu poți să fii agresiv fizic doar pentru că ești femeie", a declarat Sergiu Vlad, citat de Mediafax.

"Există un chestor care nu știe să vorbească, care zice: 'Ia-l, ia-ți-l, fă-ți-l' (referitor la sacul negru adus în plen - n .r.). Am pus mâna pe mască să o dau jos să se vadă la față", a declarat senatoarea, referitor la incident. 

+++

”S-a dus o campanie iresponsabilă pentru vaccinare, inclusiv pentru copii”, zice copreședintele AUR Claudiu Târziu, care are și el o problemă cu bărbații din USR.

+++

Deputatul Mihai Ioan Lasca, intrat în Parlament pe listele AUR și condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a bătut un șofer, a ținut un discurs plin de știri false.

Lasca a afirmat că neomarxiștii USR PLUS sunt ”preocupați de sexualizarea forțată a copiilor noștri și de bărbații gravizi”: ”Care vreți să rămâneți gravizi primul? Asta-i preocuparea voastră primară să rămâneți gravizi”.

El a vorbit și de ”falsa pandemie”.

+++

Klaus Iohannis, răspunzând la o întrebare privind moțiunea de cenzură: ”Discut frecvent cu toți politicienii și eu cred că această moțiune nu va trece. Și cred că acele zvonuri cum că unii care n-ar trebui să voteze vor vota - eu nu cred în așa ceva. Avem o coaliție care a înțeles total că șansa lor este unitatea și acum au o foarte bună ocazie să dovedească această unitate. Eu sunt optimist”.

+++

Copreședintele AUR George Simion se referă și el la educația sexuală, susținând că parlamentarii liberali nu sunt mulțumiți de faptul că premierul vrea să introducă ”educație pornografică pentru clasele primare”, ”de-asta nu-i lăsați să voteze”.

Simion se erijează în reprezentantul tuturor românilor, inclusiv din afara țării, care nu ar avea la cine să apeleze pentru că la consulate mai lucrează ”unul-doi oameni”.

+++

Marcel Ciolacu vine și el cu aceeași glumă răsuflată folosită de ”adversarii” raportului Matic: ”Domnule Barna, mă adresez doar dvs. pentru că domnul Cioloș e in continuare în căutarea bărbatului care naște”.

După ce PSD n-a ridicat niciun drept să sprijine campania de vaccinare, liderul social-democrat critică eșecul campaniei de vaccinare.

El acuză Guvernul de încălcarea statului de drept și se întreabă dacă va da o lege pentru ca președintele Iohannis să aibă trei mandate sau pentru a instaura dictatura.

+++

Cîțu: Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor. Sunt singurul care s-a opus sistematic oricărei colaborări cu PSD. Ați dezvoltat o obsesie personală, vă e frică. Moțiunea nu are nicio legătură cu activitatea mea sau a Guvernului. Guvernarea merge foarte bine, Coaliția este puternică și e pregătită să o facă cel puțin 8 ani de zile. 

”Blindat” cu cifre, premierul susține din nou că veniturile românilor au crescut:

 

”Dragi români, știți ce altceva mai este fantastic? Datele Eurostat confirmă faptul că în România sunt cele mai ieftine alimente din Uniunea Europeană. Este și normal ca în aceste condiții să crească consumul. Alimentele sunt ieftine, puterea de cumpărare crește, crește și consumul. Românii sunt mai fericiți. Institutul Național de Statistică a anunțat o creștere semnificativă a puterii de cumpărare. Câștigul salarial mediu net a crescut cu 11,9% în aprilie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar, și mai important și foarte mare atenție, datele INS au arătat o creștere semnificativă a puterii de cumpărare cu 8,4%. Astea sunt date oficiale, nu le poate nega nimeni, nu sunt doar vorbe, nu sunt impresii, nu sunt discuții la gura focului”.


 

Membru al unui partid care se opune educației sexuale, Florin Cîțu acuză PSD că urăște tot ce e modern:

"Dragi români, această moțiune de astăzi este clar pentru toată lumea este actul oficial care consfințește alianța dintre PSD și AUR. Ce îi unește? Ura față de tot ce este modern, față de proprietatea privată, ura față de antreprenori și investitori, față de libertatea individuală, față de statul de drept. Exact opusul nostru. (...) Moțiunea PSD-AUR va eșua. Noi vrem bine, PSD și AUR vor rău, noi vrem evoluție, PSD și AUR vor involuție”.


Cîțu: Am tranșat alegerile din PNL

”Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor, o amenințare. Și o vedem și în această moțiune de astăzi. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colaborări, de orice formă, cu PSD. Toți românii trebuie să știe că niciodată nu voi face compromisuri, dar mai ales când vine vorba de PSD. Știți deja ce fel de politician sunt. Și știți că niciodată, dar niciodată nu aș susține, nici măcar în glumă, să dau jos propriul Guvern ca apoi să fac guvernare cu PSD. Am intrat în politică fiind liberal convins și voi respecta până la capăt principiile și valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba sperați. Vă mințiți singuri. După 25 septembrie va fi și mai rău pentru dvs. Am tranșat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpați".

+++

Senatorul PSD Lucian Romașcanu le-a mulțumit senatorilor și deputaților USR că și-au întrerupt ”concediul de maternitate” pentru a participa la dezbatere și vot. El a făcut aluzie la un fake news răspândit ”cu generozitate” în spațiul public românesc în legătură cu un raport european despre drepturile femeilor. Eurodeputații USR PLUS au fost singurii români care au votat raportul, al cărui conținut a fost ignorat complet în România, inclusiv politicieni liberali preferând să răspândească știri false.


+++

Moțiunea de cenzură, intitulată "România eșuată. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîțu", a fost semnată de 156 de deputați și senatori.

"Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai 'lucruri fantastice'! Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Și atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce ați făcut cu banii, domnule Cîțu!?", se arată în moțiunea PSD.

Moțiunea a fost depusă miercurea trecută.

"Guvernul actual este un dezastru pentru români și firmele românești. Au fost înghețate pensiile, alocațiile iar în PNRR vedem doar reforme catastrofale pentru România și bani pentru clientela politică. Românii au sărăcit, doar în mintea premierului Cîțu o duc mai bine”, a declarat atunci prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

Săptămâna trecută, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că moțiunea de cenzură a social-democraților are șanse să treacă.