Trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova în cursul acestui an, imediat ce au fost implementate cele nouă recomandări, a declarat marți, în plenul PE, eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan.

"Pentru a putea trăi în siguranță în interiorul granițelor Uniunii Europene, este esențial să fim înconjurați în vecinătatea noastră imediată de state care sunt sigure și stabile. Republica Moldova este stat vecin al Uniunii Europene și al Ucrainei. De aceea, o Republică Moldova proeuropeană este bună pentru cetățenii Republicii Moldova, dar este importantă și pentru Uniunea Europeană și pentru Ucraina", a declarat Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, la dezbaterea din plenul Parlamentului European despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova.

El a subliniat că cetățenii Republicii Moldova își doresc integrare europeană, la fel și actualele autorități de la Chișinău - președintă, guvern, majoritate parlamentară.

"Știm și cine nu își dorește acest lucru: Federația Rusă și oligarhii care au fost obișnuiți să controleze mediul de afaceri, scena politică și mass-media în Republica Moldova în ultimii ani. De aceea, trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare. În primul rând, trebuie să ajutăm Republica Moldova financiar pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii și întreprinderile să treacă cu bine peste această perioadă. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor 9 reforme pe care le-am solicitat, ce urmează. Și eu spun: de îndată ce aceste 9 reforme sunt implementate, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an", a afirmat europarlamentarul român.

El a mai spus că trebuie liberalizat comerțul cu Republica Moldova pentru ca această țară să poată, la fel ca Ucraina, exporta cât mai mult în UE și să se poată dezvolta economic.

"Chiar înainte ca aderarea să devină posibilă, fiindcă aderarea este un proces ce va dura câțiva ani, trebuie să integrăm Republica Moldova în Piața Internă Europeană. Asta va aduce beneficii pentru oameni. Tot ce facem pentru Ucraina trebuie să facem și pentru Republica Moldova în perioada următoare", a declarat Siegfried Mureșan.