„Aceasta nu înseamnă că NATO se va angaja în operațiuni de luptă”, a precizat însă Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței.

NATO se va alătura coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a anunțat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu câteva ore înaintea summitului de la Bruxelles, la care va participa pentru prima oară președintele american Donald Trump.

Această decizie, cerută de mult timp de SUA, care conduc coaliția împotriva ISIS, „va trimite un mesaj politic puternic de unitate în lupta împotriva terorismului”, a dat asigurări Stoltenberg, potrivit Agerpres.

„Aceasta nu înseamnă că NATO se va angaja în operațiuni de luptă”, a precizat secretarul general.

Șefii de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Alianței se vor reuni joi după-amiază pentru o ceremonie de înmânare a cheilor noului sediu al NATO, apoi pentru un dejun de lucru. Ei vor adopta un ''plan de acțiune'' cu o serie de măsuri vizând intensificarea luptei antiteroriste, așa cum a insistat președintele american.

Fiecare din cele 28 de state ale Alianței participă deja parte cu titlu individual la coaliția care întreprinde raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în Irak și în Siria și sprijină ofensivele la sol împotriva fiefurilor jihadiste de la Mosul (Irak) și Raqqa (Siria). Devenind membru deplin al coaliției, NATO va beneficia „de o platformă mai bună pentru a se coordona” cu aceasta, a explicat Stoltenberg.

NATO va crește numărul orelor de zbor al avioanelor sale radar AWACS în spațiul aerian al Turciei, pentru supravegherea activității aeriene în Irak și Siria, iar o nouă celulă dedicată schimbului de informații privind rețelele teroriste, mai ales luptătorii jihadiști străini, va fi înființată la cartierul general al Alianței.