E o eroare faptul că unii politicieni europeni amestecă Schengen și migrația, a declarat miercuri, la Sofia, președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Bulgaria.

"România și Bulgaria sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen. Noi îndeplinim toate condițiile acquis-ului Schengen ... Schengen este un spațiu al liberei circulații, deci spațiul Schengen se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene. Migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Migrația ilegală vorbește despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană și încearcă să treacă dintr-un stat în altul. Combaterea migrației ilegale are, în concluzie, de-a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu trebuie să fie în Uniune, să intre în Uniune, respectiv cei care au fost găsiți că au intrat să fie gestionați corect și ferm", a declarat președintele Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări.

El a mai spus că, din motive politice, cele două chestiuni sunt amestecate de unii politicieni europeni.

"Este o eroare. Dar, noi înțelegem dificultățile unor state europene în chestiunea migrației ilegale, suntem dispuși să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o și până acum, am dovedit că știm să gestionăm și migrația ilegală care, doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen", a declarat Iohannis la conferința comună de presă cu omologul bulgar Rumen Radev.

România va face tot ce poate pentru a îngrădi migrația ilegală "pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor și prietenilor noștri care suportă și controlează mai greu acest fenomen al migrației ilegale".

"În contra-partidă, avem pretenția să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru", a mai spus Iohannis, adăugând că și Bulgaria are aceeași abordare.

Cei doi președinți au convenit să continue activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două țări.

"România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderare - am dovedit-o prin acțiunile noastre - și acționează responsabil cele două state pentru protejarea spațiului Schengen. În plus, chiar dacă extinderea nu este legată de migrația ilegală de la frontierele externe, noi ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluțiilor pentru gestionarea acestei provocări", a subliniat Iohannis.

El a mai spus că rezolvarea problemelor cu care se confruntă unele dintre statele membre se face "în mod constructiv și prin dialog deschis, ca parte a abordării europene": "Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt pași importanți în această direcție".