Ministrul delegat pentru afaceri europene a făcut această declarație cu ocazia reuniunii Trio-ului de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene România - Finlanda - Croația.

Aceasta a fost cea de-a doua reuniune a Trio-ului și a avut loc luni la Palatul Victoria.

Întâlnirea a marcat demararea oficială a dialogului sectorial între cele trei state membre în vederea elaborării programului comun de lucru și a continuat demersurile începute la Bruxelles, cu ocazia reuniunii la nivel de miniștri care a avut loc la 25 septembrie 2017, la inițiativa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, informează MAE.

Din partea Finlandei a participat Kare Yrjö Halonen, secretar de stat pentru Afaceri Europene la Cabinetul prim-Ministrului, și din partea Croației Andreja Metelko-Zgombić, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene. Totodată, a fost prezent Gábor Ivan, director al Direcției Politică Generală din cadrul Secretariatului General al Consiliului UE.

”Cele trei delegații au convenit metodologia de lucru în vederea definitivării calendarului Trio-ului, demarând totodată discuțiile privind temele care ar putea fi incluse în programul comun. A fost reafirmată totodată necesitatea relansării proiectului european și dorința de a aduce o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă”, precizează MAE.

 

”Prioritatea României este să dea dovadă de profesionalism în exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, dar și să profite de acest moment pentru a-și îmbunătăți imaginea și consolida poziția în plan european. Purtăm un dialog continuu cu Finlanda şi Croaţia pe tema programului viitorului Trio şi ne vom concentra pe asigurarea implementării unor soluţii incluzive şi durabile, de care să beneficieze toate statele membre",

a declarat Victor Negrescu.

La rândul lor, Kare Yrjö Halonen și Andreja Metelko-Zgombić au apreciat pozitiv România pentru stadiul avansat în care se află cu pregătirile pentru asumarea mandatului, începând cu 1 ianuarie 2019.