Comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au reunit marți pentru a continua audierile miniștrilor propuși în Guvernul Orban II.

UPDATE

Bogdan Gheorghiu a primit aviz negativ.

El a explicat că a ales-o pe Irina Rimes ca ambasador al lui Constantin Brâncuși, deoarece e un artist de succes: 

"Irina Rimes e o artistă din Republica Moldova care a fost aleasă artistul în cadrul evenimentul ”Omul Anului”, organizat anul trecut. Nu multă lume știe că Irina Rimes scrie poezii, iar albumul - carte Cosmos a fost lansat anul trecut în cadrul unui eveniment la Teatrul de Operetaă ”Ion Dacian”, și chiar marea actriță Maia Morgensten i-a recitat câteva versuri. Irina Rimes este un artist respectat atât în România, cât și în Republica Moldova, ea adunând pe rețeaua Youtube peste 40 de milioane de vizualizări. În 2019, revista Fobes a introdus-o in topul celor mai de succes tineri de sub 30 de ani. Comparația cu alți artiști de care amintesc colegii mei nu-și are rostul".


Cultura reprezintă o prioritate și un obiectiv național de securitate, a afirmat ministrul propus la cultură, Bogdan Gheorghiu. 

***

Ministrul propus al educației, Monica Anisie, a primit aviz negativ, în timp ce ministrul propus pentru afaceri externe, Bogdan Aurescu, a primit aviz favorabil, cu 23 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" și trei abțineri.

Precizând că discuția a fost bună, dar finalitatea e din Kafka, cu referire la anticipata respingere a Guvernului Orban II, senatorul Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de politică externă, a anunțat că nu va mai conduce ședința la următoarea rundă de audieri.

***

Cătălin Predoiu a fost avizat negativ în Parlament, cu 26 de voturi "pentru" și 37 de voturi "împotrivă".

Ministrul propus al justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că PNL ține "morțiș" să desființeze Secția Specială.


Stroe a primit aviz favorabil, cu 10 voturi "pentru", 10 abțineri și 5 "împotrivă", și i s-a urat mult succes la următoarea audiere.

Liviu Pop i-a cerut lui Ionuț Stroe, ministrul propus pentru Tineret și Sport, să nu răspundă la toate întrebările, ci să mai lase și pentru următoarea audiere.

***

Ion Ștefan a primit aviz negativ.

***

Virgil Popescu a primit aviz favorabil, cu 23 de voturi "pentru" și 21 "împotrivă".

***

Ministrul propus al economiei, Virgil Popescu, spune că Guvernul își propune definirea consumatorului vulnerabil, ceea ce ar permite continuarea acordării subvențiilor, nu doar pentru energie termică, ci pentru orice tip de resurse folosite pentru încălzire.

***

Ion Ștefan, ministrul propus pentru dezvoltare, a declarat că obiectivele principale ale Ministerului dezvoltării vizează sprijinirea comunităților locale, întărirea capacității administrative și profesionalizarea funcției publice.

"Când am venit la minister, activitatea în minister era plimbatul sacoșei din rafie cu  documente dintr-un sediu în altul", a precizat el.

***

Astăzi sunt audiați Virgil Popescu - ministrul propus al economiei, energiei și mediului de afaceri (ora 9:00), Ion Ștefan - ministrul propus al dezvoltării (10:00), Ionuț Stroe - ministrul propus al tineretului și sportului (12:00), Cătălin Predoiu - ministrul propus al justiției (13:00), Monica Anisie - ministrul propus al educației (14:00), Bogdan Aurescu - ministrul propus al afacerilor externe (15:00) și Bogdan Gheorghiu - ministrul propus al culturii (ora 16:00).

În prima zi a audierilor, din patru miniștri propuși, unul singur a primit aviz pozitiv - Nicolae Ciucă - tehnocratul de la apărare.

Audierile sunt lipsite de miză, partidele parlamentare anunțând că nu vor vota Guvernul Orban II. Deputata USR Cosette Chichirău a criticat modul de derulare a audierilor de "neînvestire".

Audieri cu repetiție

Mai mult pe EurActiv »