Liderii europeni au confirmat joi perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, dar declarația summitului e plină de generalități și fără avansarea vreunui termen. Mai mult, Emmanuel Macron a dat de înțeles că nu va avea prea curând o extindere.

Comisia a adoptat în februarie o strategie pentru "O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest și un angajament sporit al UE în regiune", iar președintele Jean-Claude Juncker a avansat 2025 drept termen pentru următorul val de extindere, dacă sunt îndeplinite condițiile.

Tonul optimist de la începutul anului nu s-a mai regăsit însă la Sofia, unde Președinția bulgară a Consiliului UE a organizat joi summitul UE-Balcanii de Vest.

În declarația finală a summitului, cuvintele "aderare" și "extindere" pur și simplu nu există, fiind reafirmat doar ”sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest”.

 

”UE este hotărâtă să își consolideze și să își intensifice implicarea la toate nivelurile pentru a sprijini transformarea politică, economică și socială a regiunii, inclusiv prin sporirea asistenței bazate pe progresele concrete înregistrate de către partenerii din Balcanii de Vest în domeniul supremației legii, precum și în direcția reformelor socioeconomice”,

 

se arată în declarație.

În text se mai vorbește de construirea unei rețele dense de legături și oportunități în cadrul regiunii și cu UE - ”vitală pentru a genera o mai mare apropiere între cetățenii și între economiile noastre” -, și promisiunea că Uniunea va promova în Balcanii de Vest un mediu propice pentru piață și pentru investiții.

De asemenea, UE salută contribuția partenerilor din Balcanii de Vest la politica sa externă și de securitate comună (PESC) sub toate aspectele sale și se așteaptă la o aprofundare treptată a cooperării în acest domeniu.

Declarația e însoțită de o anexă cu agenda priorităților de la Sofia, în care este menționată sprijinirea dezvoltării socioeconomice și punerea unui accent deosebit pe tineret, pe lângă cooperarea în materie de securitate și migrație.

Cum vede Klaus Iohannis Declarația finală

”Președintele Klaus Iohannis a apreciat faptul că Declarația Summitului reflectă angajamentul Uniunii față de regiunea Balcanilor de Vest, precum și atașamentul față de principiul meritelor proprii, în sensul că fiecare partener este evaluat individual în funcție de rezultatele obținute”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele a afirmat că ideea de conectivitate trebuie înțeleasă, în primul rând, în termeni de valori comune, a căror asumare reprezintă ”fundamentul central al construcției europene și constituie premisele esențiale ale unei Europe solide, mai stabile și mai prospere: democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Klaus Iohannis a transmis ”sprijinul activ” al României pentru aceste obiective, evidențiind importanța proiectelor în domeniul conectivității, în infrastructură, energie și rețelele digitale, pentru creșterea convergenței între Uniunea Europeană și regiunea Balcanilor de Vest.

Slăbirea Europei

Președintele francez, Emmanuel Macron, le-a spus reporterilor că în ultimii 15 ani de fiecare dată când s-a vorbit de extindere s-a ajuns la ”o slăbire a Europei”. ”Nu cred că facem nicio favoare nici statelor candidate, nici nouă prin menținerea unui mecanism care, într-un fel, nu mai are reguli”, a mai spus Macron.

Liderul francez a subliniat că UE are nevoie de o ”reformă adevărată” înainte de o nouă extindere. 

Lovitură pentru ambițiile Președinției bulgare

În conferința de presă comună cu liderul CE, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul bulgar, Boiko Borisov, nu și-a putut ascunde nemulțumirea pentru rezultatul reuniunii. Adresându-se jurnaliștilor occidentali, el a vorbit de importanța aderării statelor din Balcanii de Vest la UE și a atras atenția asupra implicării unor alte forțe, precum Rusia, în această regiune. 

Borisov a spus că nu înțelege teama europenilor de aceste țări, care împreună au o populație de 17,7 milioane. 

Iritarea premierului de la Sofia e de înțeles. Aderarea statelor din Balcani reprezintă prioritatea Președinției bulgare și, în urma acestui summit, nu sunt semne că bulgarii vor reuși să avanseze acest dosar.