La o săptămână de la scrutinul prezidențial contestat de opoziții, numeroși cetățeni din Belarus au ieșit din nou pe străzi. Aleksandr Lukașenko și-a adus susținători în capitală.

Protestatarii se reunesc astăzi sub sloganul ”Marșul libertății”. Câteva sute de persoane participă, în orașul Gomel, la înmormântarea unui tânăr arestat în timpul protestelor și decedat la spital. Mama sa îi acuză pe polițiști pentru moartea tânărului de 25 de ani, care suferea de o boală de inimă. 

Președintele Aleksandr Lukașenko a vorbit în ultimele două zile de două ori cu omologul rus, Vladimir Putin. Kremlinul a transmis duminică un comunicat, potrivit căruia Moscova este gata să asigure sprijin în conformitate cu pact militar colectiv din care ambele fac parte, dacă va fi necesar.

Kremlinul a evocat presiuni externe asupra Belarusului.

Susținătorii lui Lukașenko s-au adunat în centrul Capitalei pentru a-și exprima sprijinul pentru președintele contestat. Acesta le-a spus că avioane și tancuri ale NATO au fost desfășurate la 15 minute de frontierele Belarusului și că țările vecine îi cer imperativ să organizeze noi alegeri. Aleksandr Lukașenko a precizat că nu va face acest lucru, deoarece Belarus ”va muri ca stat”, dacă se va întâmpla asa, potrivit BBC Online.

Canalele media ale opoziției susțin că regimul ar fi adus oamenii cu autobuzele din alte părți ale țării. Există informații că muncitori de la companiile de stat ar fi fost forțați să participe la demonstrația de susținere a președintelui, sub amenințarea pierderii locurilor de muncă.