Parlamentul European își va reduce numărul de membri de la 751 la 705 după ieșirea Marii Britanii din UE.

Comisia de afaceri constituționale a Parlamentului European a votat în favoarea unei soluții de compromis privind redistribuirea mandatelor deținute de Marea Britanie, după 2019 când Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană.

27 dintre cele 73 de mandate pe care le au în prezent britanicii vor fi distribuite către cele 14 țări, care sunt ușor subreprezentate. (Cine primește locuri în plus) România va primi un mandat în plus față de actualul Parlament, astfel că va avea 33 de eurodeputați începând de anul viitor.

Restul de 46 de locuri vor fi păstrate în rezervă pentru viitoare state membre ale UE și pentru liste transnaționale la alegerile pentru Parlamentul European.


Introducerea unei circumscripții paneuropene va necesita o schimbare a legislației electorale - care, la rândul ei, va necesita un vot unanim în Consiliul UE și ratificarea în toate statele membre. Dar introducerea unei circumscripții transnaționale va întări semnificația cetățeniei europene și caracterul european al alegerilor pentru Parlament, susțin eurodeputații.

„Am susținut listele transnaționale și în mandatul trecut, și acum, când sunt și membru al comisiei de afaceri constituționale”, a scris, pe Facebook, eurodeputatul Cristian Preda (PPE), care a precizat că votul final va fi dat în plen, la Strasbourg, în sesiunea din februarie. Dacă votul în plen va fi favorabil, propunerea trebuie adoptată și de Consiliul European.

Potrivit Tratatului UE, numărul de membri ai Parlamentului European nu poate depăși 750, fără președinte. La împărțirea numărului de mandate se aplică „principiul proporționalității descrescătoare”, respectiv cele 751 de locuri sunt alocate în funcție de mărimea populației statelor membre, dar statele membre cu o populație mai numeroasă acceptă să fie subreprezentate în favoarea unei reprezentări mai mari a țărilor UE cu o populație mai redusă. Niciun stat membru nu poate avea mai puțin de 6 eurodeputați, dar nici mai mult de 96.