Charles al III-lea a fost uns și încoronat rege al Regatului Unit, în cadrul celui mai mare eveniment ceremonial din Marea Britanie din ultimele șapte decenii.

Ceremonia a început astăzi, la ora 11:00 a Marii Britanii (ora 13:00 ora României, ora 12:00 CEST - Central Europe Summer Time). Regele și regina au parcurs tradiționalul drum istoric cu trăsura către ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey.

 Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a așezat coroana Sfântului Edward, veche de 360 de ani, pe capul lui Charles, așezat pe un tron din secolul al XIV-lea, în Westminster Abbey. Soția regelui, Camilla, a fost încoronată și ea regină a Regatului Unit.

Oficialitățile au ajuns deja la Londra încă de vineri seara, șefi de stat, reprezentanți al monarhiilor europene, reprezentanții instituțiilor internaționale, precum șefa Comisiei Europene, Ursula von Der Leyern, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, participă la ceremonie.

Din motive de siguranță și sănătate, numărul participanților a fost redus la 2.300 de invitați.

Potrivit CNN, multe familii nobiliare din Marea Britanie nu au fost invitate. Au fost, în schimb, invitate persoane aflate în serviciul public.

Charles III a introdus și alte elemente în ceremonie, în încercarea de modernizare a monarhiei. El dorește să arate că e un monarh al tuturor, astfel că a invitat și reprezentanți catolici și ai altor religii, inclusiv cea iudaică. Printre prelați se numără și femei.

Deși certat cu familia, prințul Harry, duce de Sussex, a fost invitat la încoronarea tatălui său. El a venit din SUA cu un zbor comercial. E o participare mult negociată după dezvăluirile pe care prințul le-a făcut cu privire la felul în care a fost tratată soția sa, Megham Markle, de către familia regală. Prințul Harry, fiul cel mic al Regelui Charles și al Prințesei Diana, a renunțat la prerogativele regale în 2020, când s-a mutat în SUA, împreună cu soția și fiul său, în așteptarea celui de-al doilea copil.

În 1953, la încoronarea reginei Elisabeta a II-a, mama regelui Charles al III-lea, au participat 8.000 de reprezentanți din 129 de națiuni.


Președinții americani nu au participat niciodată la încoronările din Regatul Unit, iar președintele Joe Biden va fi, de asemenea, absent, însă și-a exprimat dorința de a participa la o întâlnire cu viitorul rege încoronat în viitorul apropiat. Participă prima doamnă a SUA, Jill Biden, și un înalt diplomat american.

Jill Biden a sosit la Westminster Abbey împreună cu soția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Jill Biden poartă o rochie albastră, iar Olena Zelenska - una galbenă.

BBC notează că Marea Britanie și SUA s-au bucurat întodeauna de „o relație specială", totuși, niciun președinte american nu a participat la o ceremonie de încoronare și analizează motivele. La nivelul statelor europene, participarea se ridică la rangul cel mai înalt, monarhii europene și președinții de stat.

Din partea României participă președintele Klaus Iohannis și soția sa, precum și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Consort.

Site-ul oficial al Familiei Regale britanice