OMG-urile capătă rezistență la erbicide, fapt ce obligă cultivatorii să utilizeze excesiv astfel de produse și afectează alte culturi sau animale. Erbicidele sunt substanțele chimice care distrug ierburile dăunătoare plantelor de cultură.

Hrănirea celor 7 miliarde de oameni, la nive global, devine una din provocările lumii moderne.  OMG-urile pot reprezenta soluția alternativă la cererea crescândă de alimente, însă ele sunt controversate. Ce reprezintă totuși OMG-uri?

La nivel european, există diferite reglementări pentru diferite tipuri de organisme modificate genetic (OMG-uri). Totodată, există regelementări distincte în ceea ce privește hrana oamenilor și cea a animalelor.

OMG-urile sunt organismele modificate de cercetători, prin introducerea unor gene străine sau prin modificarea structurii genetice a plantei. Întregul proces produce anumite proteine care oferă noi proprietăți organismului respectiv.

Cu toate că un OMG susține o productivitate sporită, rezistență la condiții meteo extreme și rezistență la dăunători sau maladii, mulți specialiști sunt de părere că  OMG-urile prezintă riscuri necunoscute atât pentru oameni, animale, cât și biodiversitate.

Totodată, opozanții OMG-urilor, susțin că fermierii vor fi obliigați să cumpere semințe de la companiile OMG.

Chiar dacă, în prezent, Europa permite cultivarea unui singur OMG (MON 810 – o specie de porumb rezistentă la insecte), mai puțin de un procent din terenul arabil este folosit pentru cultivarea unor astfel de organisme:  în Spania, Portugalia, Slovacia, România și Republica Cehă.

Totuși, Europa importă 40 de tipuri de produse care au la bază OMG.

De la 0,9 procente, comercianții au obligativitatea etichetării produselor care conțin OMG-uri.

În ciuda disensiunilor dintre statele membre, cu privire la OMG-uri, UE propune în prezent o nouă abordare, lăsând statelor libertatea de a limita sau interzice cultivarea OMG-urilor, dacă acestea afectează culturile agricole sau planificarea teritorială.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară rămâne singura care trebuie să evalueze criteriile de sănătate publică și cele științifice ale OMG-urilor. 

 Sursa: Parlamentul European