O misiune diplomatică aproape imposibilă: ce poate face Europa pentru a salva acordul cu Iran și pentru a evita o confruntare cu Statele Unite.

După anunțul lui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul Iranian, salvarea înțelegerii din 2015 depinde de Europa. Mesajul președintelui american e unul de o duritate maximă: reintroducerea sancțiunilor economice și pedepsirea celor care ajută Iranul.

Misiunea Europei va fi una extrem de complicată, întrucât nu este vorba doar de a împiedica Iranul să devină putere nucleară, ci de o posibilă cursă a înarmării nucleare greu de controlat. În pericol se află și stabilitatea oricum fragilă din Orientul Mijlociu. Și nu în cele din urmă e pusă în discuție și cea mai important și longevivă constanță a politicii externe europene: parteneriatul cu SUA, comentează Spiegel Online.

Când Franța și Germania au refuzat să se alăture lui George W. Bush în războiul din Irak, relația transatlantică a fost afectată, dar nu zdruncinată serios. De data aceasta e altfel. Acest conflict are potențialul de a escalada într-o confruntare reală între Europa și SUA, și, în cel mai rău caz, Trump va pune europenii în fața unei alegeri clare: Washington sau Teheran. Cine nu este cu noi este împotriva noastră, notează publicația citată.


Momentan e greu de anticipat ce soluții au la îndemână europenii. Pare că Europa se află în fața unei sarcini diplomatice aproape imposibilă: pe de o parte, trebuie să-i împiedice pe americani să ia noi măsuri care să escaladeze situația, pe de altă parte, trebuie să-i convingă pe iranieni să nu renunțe la acord.

Primele reacții de la Teheran sunt contradictorii. Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a anunțat că Teheranul va respecta acordul nuclear, în timp ce președintele Parlamentului, Ali Larijani, consideră că țara sa nu mai este legată de acord, după denunțarea lui de către unul dintre statele semnatare. 

Chiar dacă va reuși să convină Iranul să respecte acordul, europenii au în fața perspectiva deteriorării relațiilor cu SUA, în condițiile în care Trump a lansat un avertisment ferm referitor la cei care vor coopera cu Teheranul.

Această părere a fost exprimată și de comandantul Corpului Gardienilor Revoluției (CGRI), generalul de divizie Mohammad Ali Jafari, care a pus la îndoială capacitatea țărilor europene de a acționa singure sau de a salva acordul nuclear cu Iranul.

”Este clar că europenii nu pot lua decizii independent de SUA și sunt legați de America... Soarta acordului cu Iranul este clară”, a declarat generalul, subliniind că ”Iranul se va putea dezvolta numai prin capacitățile sale naționale”, relatează agenția de presă Mehr, preluată de Agerpres.

Acordul nu e mort

Ceva mai optimist e șeful diplomației franceze. "Acordul nu este mort. Este o retragere americană din acord, dar acordul încă este acolo", a declarat, la postul de radio RTL, ministrul Jean-Yves Le Drian, adăugând că președintele Emmanuel Macron îl va contacta în curând pe omologul său iranian.

Le Drian consideră că există un risc real de confruntare și și-a exprimat speranța că decizia  lui Trump nu va fi ”un revers în calea păcii".