Nelu Tătaru și Raed Arafat anunță marți seara noi măsuri contra COVID-19. Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile. În zonele în care rata de infectare depășește 3 la mie purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile deschise.

UPDATE

Raed Arafat a precizat că evenimentele private - nunți, botezuri - în spațiile închise sau deschise vor fi interzise în întreaga țară. El a explicat că a fost luată decizia interzicerii la nivel național a unor astfel de evenimente, deoarece sunt un loc de transmitere și e foarte greu să se respecte regulile.

În cadrul lăcașurilor de cult se pot organiza nunți și botezuri, cu un număr limitat de persoane.

În cazul teatrelor, cinematografelor, cazinourilor și restaurantelor, dacă rata de infectare e de 1,5 la mie, ele vor funcționa la o capacitate de 50%. Între 1,5 și 3 la mie (3 persoane infectate la 1.000 de locuitori) - capacitatea va fi redusă la 30% și ora de închidere va fi 23:00, iar la incidențe peste 3 la mie vor fi închise.

Deciziile în acest sens vor fi luate de comitetele județene de urgență.

CNSU a mai decis și reducerea numărului de participanți la acțiuni din cadrul campaniei electorale: 20 de persoane în interior și 50 în exterior.

Școlile se închid la o rată de infectare de peste 3 la mie - scenariul roșu, a precizat Tătaru.

Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis astăzi prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă.

***

Hotărârea CNSU nr. 49 din 13 octombrie 2020:

Art.1 Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15.10.2020.

Art.2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 15.10.2020, în contextul epidemiologicactual, sunt prevăzute în anexa 1.

Art. 3 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologicridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 15.10.2020, prevăzută în anexa 2.

Art. 4 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgențănr. 36/21.07.2020 se completează la art. 3, alin. (1),cu două noi litere astfel:

- ”y) persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată.”;

- ”z)angajații/reprezentanții operatorilor economici din România care efectuează deplasări în afara teritoriului României în scopul negocierii/semnării unor contracte/acorduri comerciale, dacă prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, precum și un document justificativ de participare la negociere sau contractul/acordul comercial semnat”.

Art. 5 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 se completează la art. 3, cu un aliniatnou după aliniatul (3), astfel:

- ”(4) TesteleSARS-CoV-2 solicitate potrivit prevederilor alin. (1)și (2)trebuie efectuatelalaboratoareautorizate, iar rezultatele este necesar să conțină inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care au fost efectuate testele”.

Art. 6 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020se modifică la art. 5 alin 1 șiva avea următorul cuprins:

„(1)Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică -în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, 3efectuare testului prevăzut la art. 3 alin (3)ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 și art. 4, pe baza documentelor justificative”.

Art.7 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.