Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie îmbunătățit, astfel încât el să poată fi transmis și aprobat cât mai repede posibil, a declarat luni, liderul PNL. Ludovic Orban nu e mulțumit de modul în care a fost transmis subiectul în public.

"O să avem o primă discuție legată de PNRR și o să trebuiască să adaptăm planul național și să-l îmbunătățim, astfel încât el să poată fi transmis și aprobat cât mai repede posibil. Nu împărtășesc modul în care a fost transmis în opinia publică. Toate planurile naționale de reziliență au fost confruntate în cursul negocierilor cu Comisia Europeană cu observații, puncte de vedere, sunt anumite lucruri pe care Comisia consideră că trebuie pregătite mai serios, sunt anumite tipuri de finanțări în care Comisia a exprimat puncte de vedere și a pus niște întrebări. Este un document care este supus îmbunătățirii și urmează să dezbatem în coaliție și la nivel guvernamental îmbunătățirea acestui plan național, astfel încât să corespundă exigențelor Comisiei Europene", a declara Ludovic Orban după ședința Biroului Executiv al PNL.

El a reamintit că președintele Klaus Iohannis a convocat luni după amiază o întâlnire la Palatul Cotroceni în legătură cu PNRR.

"Problema este să convingem la nivelul Comisiei Europene că aceste proiecte tehnice pe care le utilizăm nu afectează mediul, ci dimpotrivă, au un efect favorabil asupra mediului, plus ele sunt legate de un obiectiv foarte important, securitatea alimentară, care trebuie asigurată chiar în condițiile în care schimbările climatice pot să afecteze producțiile agricole", a spus Orban, întrebat dacă ministrul investițiilor și proiectelor europene putea să gestioneze mai bine subiectul.

Orban a anunțat că Executivul de la Bruxelles, pe lângă sistemul de irigații și autostrăzi, nu e de acord nici cu proiectul propus de România pentru racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități.

"Probabil a fost confruntat cu anumite situații în care poate era nevoie de o fundamentare tehnică mai bună pe anumite propuneri de proiecte pe care noi le-am introdus acolo. Sunt și alte puncte unde Comisia Europeană manifestă un punct de vedere critic sau manifestă o oarecare opoziție. Pe de altă parte, negocierile sunt în curs, nu trebuie să tragem concluzii, nu trebuie să spunem că aia e finanțabilă, aia nu e finanțabilă. Vedem în ce măsură putem asigura suportul tehnic pentru a susține și a argumenta acele proiecte pe care noi le considerăm foarte importante pentru asigurarea rezilienței economiei și societății românești și negocierile continuă", a subliniat Orban.

Unii membri ai Biroului Executiv Național al PNL l-au criticat luni pe ministrul Cristian Ghinea, care nu ar fi știut să explice date tehnice la Bruxelles.

La rândul său, Cristian Ghinea a declarat sâmbătă că sunt ministere care funcționează pe stilul dolce far niente și că MIPE va fi "mult mai dur în a da termene, pentru că eu personal nu mai sunt dispus să răspund public pentru decizii care tărăgănează la alte instituții.

El a mai povestit cum intervine președintele Klaus Iohannis pentru a se face "pași înainte".