Comisia Europeană a primit planurile naționale de redresare și reziliență din partea a 14 state membre și așteaptă versiunile oficiale și din partea celorlalte 13 state membre.

"Comisia a primit 13 planuri de redresare și reziliență de la Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Franța, Italia, Letonia, Luxemburg, Austria, Portugalia, Slovacia și Slovenia”, a anunțat luni Executivul de la Bruxelles. Acestora li s-a adăugat Polonia, care a depus planul luni seara, notează EURACTIV.com.

Vineri a fost termenul până la care statele membre ar fi trebuit să trimită planurile la Bruxelles, dar termenul era doar orientativ, astfel că mai multe țări, inclusiv România, au decis să prelungească negocierile interne pentru a veni cu planuri care să respecte liniile trasate de CE.

Unele state au publicat versiunile oficiale după ce le-au trimis Comisiei, altele - nu.

Purtătoarea de cuvânt Marta Wieczorek a declarat că CE recomandă statelor membre publicarea planurilor națională de redresare și reziliență, dar depinde de acestea dacă le publică sau nu.

Comisia spune că aceste fonduri vor juca ”un rol crucial în a ajuta Europa să iasă mai puternică din criză și să asigure o tranziție ecologică și digitală”.

Executivul de la Bruxelles are la dispoziție două luni pentru a evalua planurile, pe baza a 11 criterii, printre care investiții și reforme care vor contribui în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și o alocare de 20% pentru tranziția digitală.

Săptămâna trecută, miniștrii de finanțe din Germania, Franța, Italia și Spania au cerut statelor membre să trimită planurile naționale și au solicitat Comisiei Europene să accelereze evaluarea acestora. 

Ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea a anunțat la finalul lui aprilie că România va depune varianta finală a Planului Național de Redresare și Reziliență cu o lună mai târziu decât termenul anunțat inițial.

”În discuția cu președintele, cu domnul (Ludovic) Orban, cu domnul prim-ministru și cu cei doi vicepremieri, am convenit ca ... în convorbirea pe care o voi avea cu vicepreședintele (Margrethe) Vestager al Comisiei Europene să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a spus Cristian Ghinea.

Premierul Florin Cîțu și ministrul Ghinea vor merge luni, 10 mai, la Bruxelles, pentru o nouă discuție cu CE. Și experți din Ministerul energiei vor oferi noi detalii pentru a convinge CE să accepte racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități. Ei vor explica faptul că România va folosi gaze mixte, inclusiv hidrogen verde și alte gaze neconvenționale.