Ioana Gheorghiade, director în BCR: "Băncile ar putea deveni organisme de implementare în cadrul fondurilor structurale, astfel s-ar facilita și aprobarea finanțării pentru anumite proiecte în paralel cu analiza eligibilității acestora".

Băncile ar putea deveni organisme de implementare în cadrul fondurilor structurale, astfel s-ar facilita și aprobarea finanțării pentru anumite proiecte în paralel cu analiza eligibilității acestora, a explicat într-un interviu pentru EurActiv.ro Ioana Gheorghiade, Director Executiv Direcția Sector Public și Finanțarea Infrastructurii, Banca Comercială Română. Acesta este numai unul dintre rolurile pe care sistemul bancar le poate juca în noua perioadă de finanțări europene 2014-2020.

 

EurActiv.ro: Cum ați caracteriza experiența cofinanțării proiectelor cu fonduri europene în ultimii 7 ani?

Ioana Gheorghiade: A fost o etapă foarte interesantă. La modul concret, BCR a avut privilegiul de a fi un deschizător de drumuri în acest segment. Practic, avem o experiență care se concretizează în peste 1.100 proiecte finanțate acăror valoare ajunge la circa 1,2 miliarde de euro. Deci, avem o experiență pe care ne putem baza, practic, modul în care vom aborda perioada următoare. La început, a fost o perioadă de învățare pentru toți actorii pieței, beneficiari, autorități și sistemul bancar.

Spre exemplu, când am început să constatăm că anumite termene stabilite în contractele de finanțare, precum încasarea grantului într-o anumită perioadă, nu se îndeplinesc din anumite motive, ne-am adaptat, a fost un proces de adaptare din mers, de ajustare a condițiilor de creditare la aceste realități.Practic, în ultimii ani, produsul de finanțare-cofinanțare a fost adaptat realității. Am fost încântați să vedem în ultimul an creșterea absorbției și aceasta se datorează unor îmbunătățiri care s-au adus sistemului de achiziții sau altor segmente, precum modalitatea de decontare directă a unor facturi.

Bineînțeles că rămân probleme, pe care le constatăm la clienții noștri. Acestea sunt legate de partea de achiziții și aici așteptăm cu interes, așa cum am înțeles din declarațiile domnului ministru Teodorovici, căîncepând cu anul viitor pachetul de achiziții publice se va despărți în trei legi diferite. Apoi, în ce privește activitatea autorităților, anumite lucruri care au funcționat bine în ultimii ani ne așteptăm să fie reluate în următoarea perioadă.

EurActiv.ro: Cum a abordat BCR clienții pe diferite Programe Operaționale?

Ioana Gheorghiade: Noi am finanțat o varietate de clienți, începând de la autoritățile publice până la IMM și microîntreprinderi. Referitor la autoritățile publice, unde sunt proiecte foarte mari, de exemplu în domeniul de mediu, companiile de apă, am fost una din băncile comerciale care a finanțat cu predilecție acest sector. În aceste cazuri, de exemplu, fiind vorbade proiecte de 100 milioane euro, partea de cofinanțare era destul de redusă și acolo era foarte important să analizăm proiectul în integralitatea sa și să vedem că există susținere la nivelul rezultatelor proiectului.

În consecință, am venit cu o finanțare pe termen lung, chiar pe 10 ani, așa cum este nevoie pentru astfel de proiecte. La fel și pentru proiectele municipalităților. În ceea ce privește sectorul IMM, acolo experiența este variată și aceasta pentru că, de multe ori, mai ales la început, am constatat că ne vin anumite proiecte care nu sunt bancabile.Chiar dacă proiectele au obținut un grant, nu înseamnă că finanțarea bancară este asigurată fiindcă banca devine partener cu compania pe o perioadă mai lungă de timp decât o implică rularea grantului, mai ales dacă este vorba de co-finanțare. Atunci, toate criteriile de bancabilitate pe care le aplicăm la orice credit, la orice investiție pe termen lung, se aplică și acestor proiecte. Și atunci, proiectele de succes care au beneficiat de finanțare au fost cele care au respectat anumite criterii:

·Existența unui plan de afaceri foarte concret, bine gândit, pentru care antreprenorul a stat chiar cu pixul în mână și a gândit vânzările, costurile, ce vreau să fac, cine este competiția, toate aceste detalii sunt foarte importante.

·Existența și a unei contribuții proprii din partea investitorului, pentru că numai finanțarea bancară și grantul pentru anumite axe nu este suficient pentru că trebuie să fie, așa cum spunem noi, și banul antreprenorului pe care acesta îl riscă.

·Acordarea unei foarte mari atenții zonei de implementare, de respectare a tuturor procedurilor care sunt agreate prin contractul de finanțare,

·Gestionarea foarte bună a părții de contractare

Acum, noi practic vedem în operare multe proiecte pe care le-am finanțat și ne bucurăm când vedem că previziunile noastre devin realitate.

EurActiv.ro: Anul 2015 este punctul zero între perioada care se încheie și noua perioadă 2014-2020. Există o serie de programe de finanțare, cum credeți că ar fi cel mai bine să fie implicate băncile?

Ioana Gheorghiade: Băncile rămân un actor foarte important în toată această ecuație de absorbție a fondurilor europene. Impactul trebuie calibrat corect și la modul în care vor fi distribuite fondurile europene în următoarea perioadă de programarepentru că, practic, la o analiză pe „cifre mari”, 25% din fondurile europene sunt disponibile pentru firmele private, restul sunt pentru zona publică și acolo nevoia de parteneriat cu banca este diferită. La sectorul privat, banca poate avea 3 mariroluri:

-cel tradițional de finanțator, de acordare a prefinanțării și cofinanțării altor instrumente cum a fost scrisoarea de garanție bancară (dacă va mai fi cazul), deci acest rol rămâne foarte clar și cred că lecțiile învățate în anii anteriori pot genera un rezultat foarte bun.

-banca poate pentru anumite programe, anumite axe să devină organism de implementare și astfel s-ar facilita și aprobarea finanțării pentru anumite proiecte în paralel cu analiza eligibilității pentru anumite fonduri nerambursabile. Sunt mai multe discuții și vom vedea, practic, care va fi opțiunea autorităților.

-Un aspect foarte important: implementarea anumitor instrumente financiare, iar acestea practic ar avea un efect de multiplicare direct asupra fondurilor europene disponibile. Deci, ar fi un număr mai mare de firme care ar beneficia de aceste finanțări și ar avea un efect asupra cerințelor în termeni de exemplu de garanții pentru firmele care accesează programele. Aceste instrumente au fost folosite cu succes și în alte țări și aceasta, din nou, este o zonă în care sistemul bancar ar putea juca un rol important.