Mii de crescători de oi din toată țara protestează, în București, față de prevederile Legii vânătorii care le afectează activitatea. Oamenii au escaladat gardul Parlamentului. În acest timp, parlamentarii își votau pensiile speciale.

UPDATE 23:27

După discuțiile din Comisia de Agricultură, Nini Săpunaru, președintele Comisiei, a anunțat că Legea vânătorii ar putea fi modificată printr-o ordonanță de urgență, iar modificările vor fi dezbătute de un grup de lucru care va fi constituit în acest scop.

Prezent seara în studioul B1 TV, el a reiterat faptul că legea poate fi modificată prin ordonanță de urgență, după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că nu este posibil.

UPDATE 23:00

Jandarmeria a aplicat o amendă de 20.000 de lei organizatorului protestelor de la Palatul Parlamentului, la care au luat parte peste 3.000 de crescători de oi, precum și alte șase amenzi de câte 500 de lei pentru participanți, pentru ”instigare și recurgere la acțiuni violente”, conform Mediafax.

UPDATE 20:15

"Pentru a acționa rapid, singura variantă la îndemână este o ordonanță de suspendare a efectelor legii. Și aceasta cu semne de întrebare, dar sperăm să scăpăm de ele", a precizat la Antena 3 ministrul Agriculturii.

Achim Irimescu a mai spus că este foarte important să fie suspendată aplicarea celor trei puncte sensibile sesizate de ciobani. 

UPDATE 16:10 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Executivul nu poate emite o ordonanță de urgență, deoarece este vorba de o lege inițiată de Parlament și care a intrat deja în vigoare. 

El a mai spus că reprezentanții ciobanilor vor discuta cu secretari de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Ministerului Mediului, în vederea găsirii unei soluții.


UPDATE 15:30 

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că legea a fost adoptată în perioada anterioară venirii actualului Guvern la putere și crede că a fost o scăpare.

"Trebuie să ne așezăm la masa discuțiilor și să ascultăm ambele părți. Mie mi s-au părut extrem de pertinente puntele de vedere ale crescătorilor de oi. Mi se pare corect să se adopte o cale legislativă, calea cea mai rapidă este aceasta (o ordonanță de urgență - n.r). I-am spus la sfârșitul săptămânii trecute premierului că se așteaptă organizarea unor proteste care vizau modificarea legii”, a spus, la Digi 24, Achim Irimescu.

"Se prevede ca, între 6 decembrie și 24 aprilie, să nu se permită accesul la pășunat. În cazul de față, trebuie făcută o separație clară, sunt situații în care oierii dețin terenuri pe care să iasă la pășunat. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte de sfârșitul anului”, a mai spus ministrul Agriculturii.

UPDATE 14:46 

Securitatea a fost sporită la Palatul Parlamentului, în timp ce membrii Comisiei de Agricultură discută cu reprezentanții protestatarilor.

UPDATE 14:30 

"Este foarte greu să ne angajăm în fața reprezentanților oierilor cu o rezolvare pozitivă în sensul așteptărilor pe care le au până la sfârșitul sesiunii parlamentare. De aceea, le-am propus și voi face acest lucru imediat ce închei discuția să vorbesc cu primul ministru, domnul Cioloș, să-i transmit aceste revendicări (...) ca ele să fie preluate și rezolvate printr-o ordonanță de urgență a Guvernului care trebuie să fie promovată de Ministerul Mediului, împreună cu Ministrul Agriculturii”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul întrevederii cu protestatarii. 

Senatoarea Cristiana Anghel l-a facut "prost" pe unul dintre ciobanii care protesta în fața Palatului Parlamentului. Aceasta le arăta oamenilor câteva hârtii pe care era scrisă o propunere de abrogare a legii. Hârtiile au fost rupte de unul dintre protestatari. 

Dialogul dintre cei doi, redat pe site-ul televiziunii Realitatea.net:

Cioban: Nu e lege asta, nu e lege.

Senatoarea Anghel: Ești prost?

Cioban: Suntem proști toți, doamnă, toți. Doamnă dragă, de ce ne jigniți?

Senatoarea Anghel: Pentru că ai rupt hârtia.

În jur de 100 de ciobani s-au strâns, marți dimineață, în Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului, începând cu ora 9.00. Ei au venit îmbrăcați în cojoace tradiționale și au adus cu ei clopote și talăngi, scrie Mediafax.

Numărul protestatarilor a crescut la câteva mii în jurul prânzului. 

Oamenii au escaladat gardul care înconjoară Palatul Parlamentului și au intrat în curte. Doi ciobani au reușit să intre în Senat, dar au fost dați afară de jandarmi.

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au scandat "hoții, hoții, hoții".

Video: Casa Jurnalistului http://casajurnalistului.ro/sustine/

 
 
 
 

 Protestatarii nu sunt de acord cu noile reglementări din Legea vânătorii și a fondului cinegetic, prin care sunt interzise înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic. Totodată, ciobanii protestează față de limitarea numărului de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține.

O delegație a oierilor a discutat cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după care s-au dus la Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Context: 

  • Mitingul fusese anunțat de către Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, cu scopul de a protesta „pentru modificarea legilor aberante care afectează crescătorii de animale și producătorii agricoli". 
  • La mitingul organizat între orele 11 - 16.30 erau așteptați să participe toți crescătorii și producătorii agricoli afectați de legi, în special de Legea privind statutul medicului veterinar concesionar, Legea Vânătorii și Legea Pajiștilor.
  • Un miting de mai mică amploare dar pe aceeași temă a avut loc și în noiembrie.
  • În luna august, Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, afiliat la Agrostar, a cerut, din nou, abrogarea Legii vânătorii (407/2006, modificată anul acesta și promulgată de președintele Klaus Iohannis în iunie 2015), considerând că aceasta încalcă grav dreptul la proprietate și le permite asociațiilor de vânătoare să facă ce doresc pe terenurile proprietate privată, potrivit știriagricole.ro.
  • "Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate și asociațiile crescătorilor de animale, sunt aberante și încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu în acest sens este interzicerea pășunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu poate nici să-și recolteze culturile, dacă acestea sunt preferate de vânat”, a declarat, pe 3 august, președintele Sindicatului, Marcel Andrei.
  • O altă prevedere considerată aberantă este cea prin care este reglementat numărul câinilor care pot păzi o turmă, pentru a nu fi speriat vânatul, în condițiile în care animalele sălbatice le produc crescătorilor de animale pagube însemnate, iar aceștia nu sunt despăgubiți.
  •  Reglementarea numărului de câini nu a fost introdusă în 2015. Ea este prezentă în textul inițial al Legii vânătoriei și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, care a intrat în vigoare la 22 decembrie 2006. 
    "Permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei", potrivit art. 23, k), din capitolul III.
  • În 2015 au fost introduse doar amenzile pentru încălcarea acestei prevederi.