Parlamentul European a votat miercuri raportul WiFi4EU, referitor la promovarea conexiunilor la internet de mare viteză în comunităţile locale. Bugetul alocat este de 120 de milioane de euro pentru perioada 2017-2019.

Fondurile vor fi distribuite într-un mod cât mai echilibrat din punct de vedere geografic, astfel încât, până în 2020, cel puțin 6.000 de localități din UE să beneficieze de conexiuni de mare viteză.

Inițiativa WiFi4EU se adresează organismelor din sectorul public, în special municipalități locale, biblioteci, centre de sănătate, informează CE.

Ea va finanța echipamentele și costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar beneficiarul va plăti pentru conectivitate (abonamentul la internet) și întreținerea echipamentului timp de cel puțin 3 ani.

Autoritățile locale vor fi încurajate să dezvolte și să promoveze propriile servicii digitale în domenii cum ar fi e-guvernarea, e-sănătatea și e-turismul, cu ajutorul unei aplicații dedicate.

Detalii privind selecţia proiectelor, aici.

"Este o initiaţivă legislativă extraordinară, prin intermediul căreia se vor aloca 120 de milioane de euro pentru crearea de hotspoturi Wi-Fi în comunităţile locale, de care cetăţenii vor putea beneficia gratuit. Interesant este ca, prin sistemul unic de autorizare, cineva care se loghează undeva în România prima dată vi fi conectat automat la oricare alt hotspot din reţeaua WiFi4EU”, a explicat europarlamentarul PNL Adina Vălean.