Mii de persoane au protestat miercuri la Berlin, în timp ce Parrlamentul a votat acordarea de puteri sporite Guvernului în lupta anti-COVID.

Protestatarii s-au adunat în centrul capitalei germane fără a purta mască și fără a respecta distanțarea fizică. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa și pentru a-i împiedica să se apropie prea mult de Reichstag, clădirea legislativului. 190 de persoane au fost reținute.

În cursul după-amiezii, Bundestag și Bundesrat au aprobat legea care dă puteri sporite  Executivului de la Berlin în combaterea Sars-CoV-2. Legea permite autorităților federale să impună reguli mai stricte privind purtarea măștilor, contactele sociale, închiderea magazinelor sau suspendarea unor evenimente sportive.

Criticii acuză faptul că legea va da Guvernului prea multe puteri, punând în același timp în pericol drepturile cetățenilor. 

Proiectul de lege propus de Cabinetul condus de Angela Merkel a fost adoptat cu 415 de voturi ”pentru”, 236 ”împotrivă” și opt abțineri. 

Presa germană relatează că președintele Frank-Walter Steinmeier ar putea promulga legea chiar astăzi. 

Germania a fost scena a numeroase proteste față de măsurile anti-COVID, demonstrațiile atrăgând diverse grupuri, de la cele extremiste la cele conspiraționiste.

Un studiu al Universității din Leipzig în colaborare cu Heinrich-Böll-Stiftung și Otto Brenner Stiftung arată că teoriile conspiraționiste sunt răspândite în Germania. Astfel, 47,8% dintre cei chestionați consideră că nu se va descoperi niciodată cum a apărut pandemia, iar 33% spun că există persoane care beneficiază de pe urma COVID-19. 

Aceste convingeri sunt mult mai prezente în estul Germaniei în comparație cu ​​vestul.