Klaus Iohannis a decorat joi președinții unor Instituții Supreme de Audit din state europene. Printre ei, Mihai Busuioc, un fost apropiat al lui Liviu Dragnea, și lui Mihai Lupu, un politician controversat din R. Moldova.

"În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, președintele României a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Comandor domnului Holm Janar, Auditorul General al Oficiului Național de Audit al Republicii Estonia, domnului Lupu Marian, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, și domnului Tavares José, Președintele Curții de Conturi a Republicii Portugheze", a anunțat joi Administrația Prezidențială.

Cine e Marian Lupu

Marian Ilici Lupu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a deținut funcția de președinte al Parlamentului R. Moldova între 2005—2009 și 2010—2013. A fost președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012.

Marian Lupu se identifică ca moldovean și s-a pronunțat pentru păstrarea în Constituție a apelativului de "limbă moldovenească” ca limbă de stat a Republicii Moldova. Ulterior s-a răzgândit.

În 2010, a declarat că e "o mândrie pentru Republica Moldova că soldații ei au defilat în Piața Roșie", la parada de Ziua Victoriei.


În 2020, fostul lider al PDM și actualul președinte al Curții de Conturi din R. Moldova a negat că Vlad Plahotniuc i-ar fi plătit studiile fiicei sale. Lupu a susținut că a transmis banii colegilor de la partid, ca să efectueze plata. Și asta pentru că nu dispunea de un cont pentru transferuri internaționale.

O investigație a Rise Moldova a dezvăluit că o firmă-căpușă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități de prestigiu din străinătate. Fiica lui Marian Lupu se află printre beneficiari.

Un alt "decorat" este Mihai Busuioc, un fost apropiat al lui Liviu Dragnea

"În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și  profesionalismul de care a dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind la o mai bună întrebuințare a resurselor financiare ale statului, președintele României a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler domnului Busuioc Mihai, președintele Curții de Conturi a României", conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Apropiat al lui Liviu Dragnea, Mihai Busuioc a fost votat pe 11 octombrie 2017 de către Parlament la conducerea Curții de Conturi. La acea dată, Busuioc era secretar general al Guvernului.

Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul dezvoltării regionale si administratiei publice, în perioada în care Liviu Dragnea conducea acest minister.

Busuioc a ajuns în atenția opiniei publice în iunie 2017, înainte ca Sorin Grindeanu să fie dat jos de PSD din funcția de premier, atunci când a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Grindeanu prin care dispunea eliberarea din funcție, notează HotNews.ro.

În absența semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat, la rândul lor, să publice actul de eliberare din funcție. Grindeanu intenționa atunci să-l schimbe pe Busuioc cu Victor Ponta.

Potrivit Newsweek, Mihai Busuioc a ajuns la conducerea instituției care verifică modul în care se cheltuie banii publici, fără a avea studii de specialitate.

Mihai Busuioc are o avere impresionantă, câștigată exclusiv din exercitarea unor funcții publice. Cu toate acestea, el a cerut și primit locuință de procol de la RAAPPS, deși deține un apartament în București și venituri anuale, împreună cu familia, în valoare de 677.000 de lei. Toate cheltuielile cu această locuință sunt suportate de Regia de stat, în baza unei ordonanțe de urgență semnată de Viorica Dăncilă și de Eugen Teodorovici, scria în 2019 Europa Liberă.