Peste 1.200 de polițiști au protestat, joi, la sediile Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii, cerând majorarea salariilor și a sporurilor. Protestatarii au scandat "Hoții”, au cântat imnul național și au afișat diferinte pancarte.

Protestul Sindicatului Național al Agenților de Poliție a început la ora 10.00, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne. Acolo s-au adunat aproximativ 1.000 de polițiști din București și din mai multe județe ale țării.

Simultan, aproximativ 200 de manifestanți de la Sindicatului Polițiștilor Europeni Europol au protestat în fața sediului Ministerului Muncii.

Polițiștii protestează acum în fața Guvernului.

 

Polițiștii protestează față de proiectul de lege privind salarizarea unitară. Ei cer majorarea salarilor, eliminarea diferențelor mari de salarizare dintre agenți și ofițeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, precum și modificarea unor prevederi privind programul de lucru și repausul săptămânal al polițiștilor.

"Suntem aici pentru Legea salarizării unitare, pentru proiectul de lege despre care se vorbește de două săptămâni, dar pe care nimeni nu l-a văzut. Este vorba despre viitorul nostru. Protestăm și față de modul incorect în care a fost aplicată Hotărârea de Guvern numărul 1 cu privire la salariul minim. În momentul de față sunt aproximativ 40.000 de polițiști plătiți cu salariul minim de 1.450 de lei în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii", a spus Cosmin Andrei, președintele Sindicatului Europol.

 

Liderul sindical a precizat că manifestanții s-au împărțit, pentru că vina pentru salariile foarte mici ale polițiștilor este atât a Ministerului Afacerilor Interne, cât și a Ministerului Muncii.

 

"Polițiștii trebuie să primească aceleași drepturi ca și ceilalți bugetari. Este singura noastră revendicare. Trăim o umilință greu de descris în cuvinte. Nu am crezut vreodată că vom trăi astfel de momente. Cei care ne conduc destinele trebuie să înțeleagă că și noi suntem bugetari, funcționari publici, cu statut special, iar acest statut special trebuie să se simtă și la salariu și în buzunarul polițiștilor. Lucrurile sunt foarte simple. Așa cum tuturor bugetarilor le este garantat salariul minim pe economie, 1.450 de lei, este normal, corect și firesc ca și polițiștii să primească 1.450 de lei salariu minim, salariu de funcție, de la care să se socotească toate drepturile aferente. Este o mare discriminare între polițiști și celelalte categorii bugetare", a subliniat și Marius Bărbulescu, președintele Sindicatului Polițiștilor Mihai Viteazul.

Polițiștii au pancarte pe care scrie "Polițist, caut slujbă de șofer la Ambulanță", "La bani mereu ne-ați amânat, dar astăzi noi ne-am săturat", "Polițist, nu cerșetor" și "Nu dormeam, dar ne-am trezit ... rămâne cum am stabilit", "Puneți în aplicare HG 1/2017", "Respectați-vă propriile hotărâri de Guvern", "Ca să vă fie clar: astăzi protestează polițiștii, nu sindicatele", "Doamna Carmen, de 8 ani pentru poliție nu-s bani", "Ultimul protest cu noi ne-a adus griji și nevoi. Azi în sfânta zi de joi ne vrem caschetele înapoi", "Nu pot face meserie cu pistol de jucărie și din banii mei hârtie".