Președintele Donald Trump şi-a prezentat planul pentru misiunea americană din Afganistan, după 16 ani de la invadarea acestei ţări, promiţând că talibanii vor fi învinşi.

Liderul de la Casa Albă a declarat că nu va mai anunța numărul militarilor dislocaţi în Afganistan sau vreun calendar al desfăşurării acestora, deoarece ar fi "contraproductiv".

El a mai anunţat că va permite forțelor americane să se concentreze pe eliminarea talibanilor și a altor grupuri teroriste din Afganistan.

Potrivit CNN, planul lui Trump are cinci puncte principale: 

  • suplimentarea trupelor

Președintele va permite Pentagonului să suplimenteze numărul trupelor din Afganistan cu câteva mii, dar a precizat că numărul militarilor nu va mai fi anunţat.

"Nu vom vorbi despre numărul trupelor sau despre planurile noastre privind activităţile militare ... Condițiile de la faţa locului, nu calendare arbitrare, vor ghida strategia noastră de acum înainte. Inamicii Americii nu trebuie să știe niciodată planurile noastre", a spus Trump.

În prezent, în Afganistan se află circa 8.400 de soldaţi americani, iar conducerea armatei apreciază că o suplimentare cu câteva mii ar ajuta la rezolvarea actualei situaţii, în care talibanii recâştigă teren în diverse regiuni din această ţară măcinată de un îndelungat conflict intern.

Conform unui oficial american de rang înalt, Trump a dat undă verde Pentagonului pentru a desfășura suplimentar până la 3.900 de soldați.

Aceştia vor avea două misiuni: contraterorism şi antrenarea forţelor afgane.

  • mai multă autonomie militară

Conform CNN, poate cea mai importantă schimbare anunţată luni de preşedintele Trump este mâna liberă dată armatei în vederea eliminării talibanilor şi a altor organizaţii teroriste din Afganistan.

Administrația Obama a impus restricții asupra operațiunilor ofensive americane din Afganistan, după ce forțele afgane au preluat conducerea luptei împotriva talibanilor, o decizie care a provocat nemulţumire printre generalii americani.

"Micromanagementul din Washington nu câștigă bătălii",

a spus Trump, adăugând că va da comandanților militari autoritatea de a acționa în timp real și de a viza teroriștii și rețelele criminale din Afganistan.

"Acești ucigași trebuie să știe că nu au unde să se ascundă", a avertizat Donald Trump.

  • negocieri politice

Scopul final al planului anunţat de Trump este să-i aducă pe talibani la masa negocierilor în vederea găsirii unei soluţii politice la conflictul afgan.

Acelaşi obiectiv l-a avut şi preşedintele Barack Obama, dar Donald Trump susţine că planul său prezintă o diferenţă esenţială în comparaţie cu cel al predecesorului său: nu există un termen privind retragerea trupelor americane.

"Am spus de multe ori cât de contraproductiv este pentru SUA să anunţe termene privind începerea sau încheierea unor operaţiuni militare", a explicat liderul de la Casa Albă, care a recunoscut că, iniţial, instinctul lui a fost să retragă trupele, dar lucrurile se văd diferit atunci când eşti în Biroul Oval.

Trump a lăsat uşa deschisă unui dialog în vederea ajungerii la o soluţie politică, dar, în acelaşi timp, şi-a exprimat scepticismul în legătură cu venirea talibanilor la masa negocierilor.

  • avertisment la adresa Pakistanului

La fel ca şi predecesorii săi, Donald Trump a făcut apel la autorităţile de la Islamabad să renunţe la a mai fi un refugiu pentru terorişti.

Rolul Pakistanului în adăpostirea talibanilor a reprezentat întotdeauna o problemă pentru trupele militare din Afganistan, astfel că Trump a ameninţat Islamabadul cu tăierea fondurilor alocate.

"Dăm Pakistanului miliarde şi miliarde de dolari şi ei îi găzduiesc pe teroriştii cu care noi ne luptăm. Asta trebuie să se schimbe şi se va schimba imediat",

a avertizat Trump.

Preşedintele american s-a referit şi la India, explicând că ar putea contribui la eforturile de stabilizare a Afganistanului. El a amintit de comerţul în valoare de miliarde de dolari dintre India şi SUA, precizând că Administraţia de la Washington doreşte ca autorităţile de la New Delhi să ofere mai mult ajutor în Afganistan, în special în ceea ce priveşte asistenţa economică şi pentru dezvoltare.

  • ucidem terorişti, nu edificăm naţiuni

Când Obama a abordat chestiunea războiului din Afganistan, el s-a concentrat pe aducerea trupelor americane acasă. Trump a precizat în mod clar că dorește victoria.

"Trupele noastre vor lupta pentru a câștiga. Vom lupta pentru a câștiga … Ne vom ataca dușmanii, vom elimina ISIS, vom zdrobi al-Qaida, îi vom împiedica pe talibanii să preia Afganistanul și vom stopa atacurile teroriste împotriva Americii”, a spus Trump.

Pe de altă parte, Donald Trump a anunţat că SUA nu vor mai construi democraţii în lume, dând satisfacţie acelei aripi a susţinătorilor săi care pledează pentru izolaţionism.

"Vrem ca ei să reușească, dar nu vom mai folosi puterea militară americană pentru a construi democrații în ținuturi îndepărtate sau pentru a încerca să reconstruim alte țări după propria noastră imagine. Acele zile s-au terminat",

a punctat Trump.

"Nu mai vrem să construim o naţiune. Vrem să ucidem terorişti", a conchis liderul SUA.