Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu un buget propus de 30,44 miliarde euro din fonduri europene, este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România, potrivit Ministerului fondurilor europene.

Bugetul propus e în valoare de 30,44 miliarde de euro (prețuri 2018), respectiv de 33,009 miliarde de euro (prețuri curente) - din fonduri europene.

Planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României. 

Cerința actuală din propunerea de Regulament aplicabil PNRR este ca din suma aferentă granturilor, 70% să fie disponibilă până în 2022, iar restul de 30% să se aloce, pe baza unei formule prestabilite, în funcție de evoluțiile macroeconomice de la nivelul fiecărei țări.

Din acest buget, cea mai mare parte e alocată pentru pilonul ”Tranziție verde și schimbări climatice” - 21,424 miliarde de euro (64,83%), potrivit Planului pus joi în dezbatere publică și prezentat în cadrul unui eveniment la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

Obiective propuse:

- Investiții în infrastructură pentru a ameliora starea economiei naționale, a crește accesibilitatea populației și a localităților urbane la rețeaua de transport TEN-T Core & Comprehensive

- Investiții în infrastructură care respectă cerințele privind tranziția verde și digitalizarea și cresc reziliența la schimbările climatice.

- Investiții în eficiența energetică pentru a reduce pierderile de energie dar și pentru a îmbunătăți standardele de locuit ale populației.

Al doilea pilon - ”Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului” - are un buget propus de 6,500 miliarde de euro (19,69%).

Obiective propuse:

- Îmbunătățirea calității serviciilor publice prestate mai ales la nivelul marilor servicii publice din domeniul sănătății și educației precum și a calității serviciilor publice prestate la nivel local având drept scop final accesibilitatea populației la marile servicii publice.

- Îmbunătățirea standardelor de locuit ale populației și creșterea calității vieții populației.

- Valorificarea patrimoniului cultural și natural al localităților urbane pentru a asigura îmbunătățirea serviciilor prestate populației inclusiv cu scopul de a asigura ameliorarea stării economice la nivel local prin dezvoltarea de servicii inovative.

Cel de-al treilea pilon - ”Competitivitate economică, digitalizare și reziliență” - are alocate 5,085 miliarde de euro (15,40%).  

Obiective propuse: 

- Creșterea competitivității mediului de afaceri prin acces la retehnologizare, automatizări industriale, digitalizare și prin îmbunătățirea calității produselor și serviciilor obținute de acestea

- Creșterea aportului activităților de transfer tehnologic la obținerea de produse și servicii inovative competitive pe piață, digitalizarea activităților pentru marile servicii publice din domeniul sănătății și educației

- Creșterea capacității de reziliență a României în domeniul securității cibernetice, sănătății și a crizelor alimentare.

Puteți consulta Planul de redresare, aici.

Vălean: PNRR pune bazele infrastructurii din România pentru următorii ani

"Guvernul României, prin Planul Național pe care îl lansează spre consultare publică, pune bazele dezvoltării infrastructurii din România pentru următorii ani. Apreciez foarte mult că o treime din fondurile alocate României prin acest mecanism de redresare economică vor merge către Transporturi. E o decizie pragmatică și această decizie va duce la rezolvarea unei probleme care frânează dezvoltarea noastră economică de foarte mulți ani. Peste 9 miliarde de euro propuneți pentru rețeaua noastră de drumuri și cale ferată, mobilitate urbană și foarte important spre un sistem de transport mai sustenabil, mai rezilient și mai eficient. Pandemia ne-a arătat importanța infrastructurii esențiale europene și necesitatea unui sistem de transporturi puternic și rezistent. Transporturile sunt coloana vertebrală a economiei și a devenit acest lucru foarte clar în timpul acestei crize", a declarat comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean, într-o intervenție online la evenimentul de lansare în dezbatere a Planului Național de Redresare și Reziliență, relatează Agerpres.

Documentul prevede ca 4,54 miliarde de euro să fie alocați pentru sectorul rutier, din care 3,54 miliarde de euro pentru autostrăzi și drumuri expres - peste 250 de km. 3,1 miliarde de euro vor fi alocate pentru transportul feroviar, iar 1,58 miliarde de euro pentru metrou - 7 km.

În Sănătate, vor fi făcute investiții în valoare de 1,85 miliarde euro, iar în Educație - de 1,050 miliarde de euro.