Plenul Camerei Deputaților decide marți dacă aprobă sau respinge cererea DNA privind ridicarea imunității deputatului PSD Rovana Plumb, în dosarul Belina.

 

***

Plumb a mulțumit colegilor pentru că au apărat prin vot principiile fundamentale ale statului de drept, și anume, principiul separației puterilor în stat.

În mod previzibil, deputații au respins cererea DNA. 99 de voturi au fost "pentru" și 184 "împotrivă", un vot fiind anulat. 

***

"Această cerere este rezultatul unui abuz. Chiar dacă ne-am obișnuit că nimic nu este imposibil, mărturisesc că astăzi este încă o zi în care trebuie să luptăm pentru a demonstra că adevărul este mai puternic decât minciuna", a declarat Rovana Plumb, care a spus, din nou, că nu e vinovată.

Deputata a mai susținut că se încearcă "demonizarea PSD": "Se încearcă permanent inducerea în eroare prin folosirea de metode menite să servească aceluiași scop: demonizarea PSD, compromiterea unui întreg program de guvernare și, dacă se poate, răsturnarea votului popular așa cum s-a întâmplat și la referendum, și la votul din disaporă la alegerile prezidențiale".

"Vă spun astăzi că nu am greșit cu nimic. În esență, este vorba de două hotărâri de guvern, ambele legale și ambele cu avizele de legalitate. Votul pe care îl veți da astăzi nu este pentru Rovana Plumb, ci pentru a pune capăt abuzurilor", a mai spus Plumb.

Deputata a invocat votul popular, susținând că adversarii politici ai PSD doresc ca partidul să nu mai fie la guvernare.

Nu va fi un vot pentru Rovana Plumb, ci "pentru a pune capăt domniei abuzurilor", a încheiat deputata PSD.

Luni, Comisia juridică a Camerei a respins cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale a Rovanei Plumb.

DNA a cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

  • Deputatul ALDE Varujan Vosganian a anunțat că va vota împotriva cererii DNA, explicând că un ministru nu poate fi judecat pentru decizii politice, "chiar dacă sunt greșite".
  • Alexandru Bălănescu (PSD): Parlamentul nu face dreptate, dar chemat să se pronunțe dacă unul dintre membrii săi se face sau nu vinovat și se cere cercetarea lui. Noi avem un drept, care ne obligă să ne pronunțăm, nu trebuie să abdicăm de la acest drept.
  • El susține că din ce a văzut din dosar nu s-a demonstrat că Rovana Plumb și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu sau că ar fi obținut vreun folos personal.
  • Eugen Nicolicea (PSD): Parlamentarii n-au imunitate, ne-am săturat de prostia rostită de la această tribună și multiplicată.